Полицай, позволил си да носи пиян оръжие и да го размахва пред гостите на коледен купон, се размина с наложената му глоба от 500 лева. Районният съд във Велинград отмени наказателното постановление на началника на Районното управление в курорта комисар Йовчо Йовчев.

На 28 декември 2016 година младши инспектор Цанко Альошов Банцов от участъка в Ракитово отишъл пиян до безпаметност на купон в къща в съседния град Костандово. Там пил още. Започнал да буйства, вдигнал скандал, накрая извадил пистолет, заплашил присъстващите и им наредил „да се строят по красота“. Един от мъжете реагирал адекватно и успял да му отнеме оръжието. После го предал в полицията. Междувременно Банцов сам се обадил на тел. 112 и съобщил, че са му взели пистолета, предаде Дарик.

След като се върнал в Ракитово, безчинствалият служител на реда бил потърсен от свои колеги, които искали да го тестват за алкохол. Той отказал с мотива, че е в отпуск и това не е необходимо. Не му е издаден талон за лабораторно изследване на кръв, както признава един от проверяващите го.

Актът обаче му бил съставен едва на 25 юли 2017 година, а наказателното постановление е с дата15 август 2017 година. Именно това става и причина съдът да отмени санкцията – тя е наложена след изтичане на 3-месечния срок, предвиден в Закона за административните нарушения и наказания. Освен това в наказателното постановление няма описание на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено. В нито един от двата документа не се сочи в какво се състои отказът да бъде проверен за алкохол, липсват и други реквизити.

Скандалният случай се разчу в първите дни на 2017 година, но не от полицейската сводка, а от сигнал на един от присъствалите на купона в Костандово до медии. Авторът още тогава изказва съмнения, че нещата ще се потулят и на виновника ще му се размине. В официална позиция от Областната дирекция на МВР се заканиха на Банцов с дисциплинарно наказание при доказана вина, но до момента не е известно дали е наложено такова.