Полетите в авиобаза "Граф Игнатиево" не са спрени, каза пред журналисти в МС зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод на информация от тази сутрин, че пилотите в авиобазата спират полети.

Проявената неувереност на част от летците на авиобаза "Граф Игнатиево" за извършване на полети е свързана преди всичко с недостатъчно часове полети, каза Запрянов.

От руската компания РСК МиГ са получени десет двигателя за МиГ 29 - шест нови и четири ремонтирани, които са в добро техническо състояние. Ремонтираните двигатели не могат да се използват, защото съпровождащите ги документи са копия, за които все още не е ясно дали отговорят на оригиналите, каза Запрянов. До десет дни очакваме руската страна да изпрати уверения, че копията отговарят на оригиналите, каза той.

Съветът по отбрана отпусна още 20 млн. лева за покупка на авиационно гориво до края на годината и това гориво ще стигне до октомври 2018 година, каза той.

В момента има седем оперативни изтребителя МиГ29. Ако двигателите, получени от Русия, се използват, оперативните самолети ще станат девет или десет, което е достатъчно за тренировки на пилотите, посочи Запрянов.

Днес ще има заседание при Началника на отбраната и след това ще се отиде на място в авиобазата и ще се разговаря с пилотите, които имат претенция, че се чувстват неуверени,каза Запрянов. Целта е да преодолеем тази неувереност, защото един боен пилот трябва да се чувства уверен, когато излита, обясни Запрянов.