Успешна за едни и не дотам успешна за други кметове в Пловдивско е била изминалата 2018-а година. Това стана ясно, след като те попълниха своите годишни декларации пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, които бяха публикувани по-рано тази седмица. Видно от декларациите, някои от кметовете на общини в региона са успели да изплатят дългогодишни задължения, а други са бръкнали надълбоко в спестяваванията и пенсионните фондове.

С най-много средства разполага кметът на Стамболийски Георги Мараджиев. Получените по-миналата година чрез продажба на имущество 1 200 000 лв. градоначалникът грижливо е депозирал в банка. Припомняме, че при сделката неговата съпруга също се сдоби с дивидент от 1 250 000 лв. През 2018-а година семейство Мараджиеви не са придобили, нито продали имущество. 

Няма промяна в имотното състояние и на пловдивския кмет Иван Тотев. Както вече ви съобщихме, в декларацията си за 2019 година той е посочил, че разполага с 19 000 лева налични финансови средства. Към тях трябва да се прибавят влогове в банки на него и съпругата му в размер на 70 000 лева. Парите са спестени от заплати и дарение от родителите им.

Колегата му Павел Гуджеров обаче се е разделил с част от спестяванията си. От предишната декларация на кмета на Раковски стана ясно, че той е успял да задели от заплатите си 31 336 лв. Само за година той бе увеличил спестяванията си с близо 23 бона. Към края на 2018-а обаче, сумата е намаляла до 25 277 лв.

Кметицата на Хисаря Пенка Дойкова пък е подала празен документ в Комисията. За изминалата година тя е декларирала единствено трудовите си доходи, възлизащи на 28 584 лв. годишно. Припомняме, че имотното състояние на градоначалничката бе по-различно в края на 2017-а година. Тогава Дойкова можеше да се похвали с 8 770 лв. в спестовна сметка и 11 бона в пенсионен фонд. В последната й декларация обаче не фигурира нито една от тези сметки. 

Набъбнали са спестяванията на асеновградския градоначалник Емил Караиванов. Той е декларирал два банкови влога на обща стойност 44 608 лв. Това означава, че през изминалата 2018 година спестяванията на градоначалника са се увеличили с над 32 000 лв. спрямо 2017 година, когато той е декларирал едва 12 000 лв. Като произход на средствата той е посочил трудовото си възнаграждение. Караиванов се е похвалил и с пенсионен фонд, в който към момента са вложени 20 420 лв. Кметът изплаща кредит на стойност 15 000 лв. Миналата година семейство Караиванови са се разделили с лек автомобил "Рено Еспейс", който бил продаден срещу 2 000 лв. Съпругата на градоначалника пък закупила парцел в село Червен с площ 511 кв. м., на стойност 1 300 лв.

Годината е била благосклонна и към колегата му от Карлово Емил Кабаиванов. Кредитът от почти 70 000 лв., който той бе декларирал миналата година, не фигурира в тазгодишните му задължения. Кметът не е посочил никакви спестявания през изминалата 2018 година. Той обаче се е сдобил с нов автомобил "Лексус" модел "ГС 450Х" на цена от 20 000 лв. Возилото е част от съпружеската общност на семейство Кабаиванови и е придобито чрез покупко-продажба. Като източник на средствата кметът е посочил кредит от своя страна, като, видно от документа, жена му също е допринесла за придобивката чрез личните си спестявания. 

Никакви нови придобивки не е декларирал кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той живее със заплатата си от 33 209 лв. годишно, без дългове и без спестявания. Финансовото му състояние се е променило спрямо 2017-а година, за която Иванов бе декларирал три задължения в общ размер 14 657 лв. 

Празна е декларацията на Пламен Спасов, който е начело на община "Родопи". Той е попълнил единствено размера на тазгодишното си трудово възнаграждение - 24 121 лв. "Бял лист" е предал и кметът на община Калояново Георги Георгиев, който до 2017 година изплащаше банков кредит на стойност 35 000 лв.

Задълженията си с първоначален размер 75 бона е успял да погаси и градоначалникът на Перущица Ради Минчев. Съдейки от декларацията му, той не разполага с други доходи, освен тези от заплатата му като кмет - 18 040 лева годишно. Съпругата на Минчев е декларирала догоди от трудово възнаграждение, наем и стопанска дейност, възлзащи на около 19 000 лв. за цялата година.

Скромен живот е водил и изпълняващият длъжността кмет на Брезово Стоян Минчев. Той е получил възнаграждение от 12 900 лв. за времето, след като взе мястото на осъдения Радньо Манолов. Преди това Минчев е заработил 11 768 лв. от трудова дейност извън заемания пост. През 2018-а година той е декларирал и 6 000 лв., получени от наеми.

Впечатление прави липсата на попълнена декларация от страна на бившия кмет Радньо Манолов, който, въпреки условната си присъда, продължи да изпълнява функциите на кмет през по-голямата част от 2018-а. Припомняме, че през декември 2017 година Районен съд-Пловдив осъди градоначалника на 1 година условно с изпитателен срок от 3 години. Управникът беше признат за виновен, че в качеството си на местен нотариус е удостоверявал подписи, които не са положени пред него. Решението лишава Манолов и от правото да заема обществена длъжност за срок от 1 година. На 29 май 2018 г. състав на Окръжен съд потвърди присъдата. Въпреки това ОИК не отстрани Манолов от поста му, който той бе приуден да напусне след решение на Административния съд от октомври 2018-а.

Потребителски кредит от 24 302 лв. изплаща кметът на община Лъки Валентин Симеонов. Градоначалникът е декларирал доходи единствено от заплатата си в размер на 37 396 лв. за цялата година. Кметската заплата е единствен доход и за колежката му от Куклен Мария Белчева, чийто съпруг обаче се е сдобил с три декара земеделски земи с трайни насаждения и два урегулирани поземлени имота - в село Добралък и в град Куклен. За придобивките Белчев е похарчил около 4500 лв.

Къща с двор е наследил градоначалникът на Първомай Ангел Папазов. Имотът разполага с обща площ от 325 кв. м., а Папазов - с 1/2 идеална част от него. 

Два кредита на обща стойност около 130 000 лв. изплаща съпругата на кмета на Сопот Деян Дойнов. Припомняме, че през 2017 година средствата бяха вложени в закупуване на  жилище от 63 кв. м. в София и лек автомобил "Мерцедес Е290TD". Самият Дойнов няма задължения, а освен кметската заплата, е получил 7020 лв. от наеми.

Кметът на Кричим Атанас Калчев продължава да е най-затъналият в дългове градоначалник в Пловдивско. Общият първоначален размер на заемите, които той изплаща, е 469 049 лв. Градоначалникът е и титуляр на вземане от 44 592 лв. към местно юридическо лице. Припомняме, че за 2017 година Калчев бе декларирал рекордните 8 задължения. Годишният доход на кмета от трудови възнаграждения възлиза на 25 434 лв. През 2018 година той е получил още 29 815 лв., след влязло в сила съдебно решение за уравняване на дялове с други съсобственици на наследствен имот. 

Ипотечни кредити изплащат кметът на Съединение Атанас Балкански и съпругата му. В момента двамата притежават къща с двор в Съединение, която придобили през 2005 година. Стойността на имота, според декларацията, е 2 915 лв., а като източник на средствата са посочени заплатите на съпрузите. През 2016 година кметската съпруга закупила земя и сграда. Балканска е едноличен търговец, а закупената придобивка и ипотеката са на управляваното от нея дружество. Общият размер на семейните дългове, посочени от кмета, е около 175 хиляди лв.