Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини. "Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото", разказва проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии.

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.

"Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува", обяснява д-р Стойчо Данчев. Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.

"Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха", казва проф. Ангелов.

Фермерът Стойчо Данчев също е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко.

"Нашите деди тука в Момчиловци са отглеждали навремето около 40 хиляди овце и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години хората", разказва той. Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно, а млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската.

"Мандрите го изкупуват на един-един и десет овче мляко. Каква ни е сметката? Аз не мога да си платя доенето, аз днеска доя по пет-шест часа сутрин и вечер", коментира той. Количествата обаче не са големи и от тях стопанинът произвежда сирене предимно за собствени нужди, аза да стигнат чистите продукти до повече потребители, е нужна насочена държавна политика, смята фермерът.