Специализираният съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и негов подчинен. Мотивите – двамата могат да влияят на разследването, ако останат на работа. Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост.

През вчерашния ден  стотина души от Септември и кметове на околните села останаха около и в сградата на съда в подкрепа на кмета. Съдът прие мотивите на обвинението, че Марин Рачев може да окаже влияние на свидетелите от общината и да укрие документи или да ги подправи, предаде БТВ.

Коментарът на кмета беше кратък:

„За мен решението не съответства на доказателствата, които се представиха в днешното заседание и заради това ще обжалваме решението в законово установения срок”.

Според защитата този случай е пример как действа Специализираният съд, след като законовите изменения му разшириха правомощията.

"Прокуратурата също в искането си не сочи конкретни имена, на които ще бъде въздействано. Всички тези неща в Наказателния процес, ако се спазват някакви норми като се правим на европейци, би следвало да са конкретизирани и доказани”, заяви адв. Васил Василев, защитник на Марин Рачев.

Обжалването е след седмица. Според адвокат Васил Василев тези случаи на отстраняване от длъжност тепърва започват.