Полицай, обвинен в опит за прикриване на престъпление, оспори пред Административния съд в Пазарджик наложеното му за това дисциплинарно наказание „Порицание“. Случаят е доста заплетен, като първоначално за извършител на предполагаемата измама е смятан ръководен служител на МВР.

Историята започва с платена по-малка сума на бензиностанция. Жена си купила винетка и заредила кола с гориво, но дала със 79 лева по-малко, без дори да разбере. Впоследствие било преценено, че вероятно е станал проблем с трансфера или счетоводна грешка, предаде Дарик.

Клиентката случайно разбира 2 месеца по-късно, че за случилото се предстои да бъде подадена жалба. Свързва се с управителката на обекта, изясняват грешката и разликата е платена, като управителката уверява, че няма да се жалва. Въпреки това клиентката след време разбира, че е подадена жалба до дирекция „Вътрешна сигурност“, като деянието е вменено на съпруга й, посочени са трите му имена и е обвинен в измама. Мъжът е ръководен служител в МВР.

Комисията, извършила проверка по случая, установява че преди срещата с клиентката управителката на бензиностанцията е търсила съдействие от двама полицейски служители – младши експерт и инспекторът, който впоследствие отнася „Порицание“. И двамата й обяснявали, че трябва да депозира жалба. Жената подава сигнал, като в текста плащането на по-малка сума е вменено на съпруга на клиентката. Установено е още, че инспекторът е разговарял с младшия си колега, като го е обвинил, че не е направил необходимото за издирване на водача и едва ли не е искал да прикрие случая. За същия разговор обаче в течение на проверката наказаният е обвинен, че е убеждавал колегата си да не прави нищо и да потули нещата.

Дисциплинарното наказание е наложено от държавен инспектор при дирекция „Инспекторат“ и началника на сектор „Превенция на корупцията“ при дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР. В мотивите е посочено, че е нарушил етичните правила за поведение на държавните служители в МВР.

Магистратите обаче посочват, че справката няма характер на дисциплинарно разследване, не е направено необходимото за доказване на истината, не са събрани и оценени всички доказателства. Освен това не са посочени времето и обстоятелствата, при които е извършено нарушението.

Заповедта е отменена, а дирекцията на МВР – осъдена да плати разноските по делото. Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.