Завишено съдържание на мед, манган и цинк в реки край Панагюрище установиха изследвания на Басейновата дирекция в Пловдив, съобщават от ведомството. В анализираните проби от река Марица при моста на Герджика в Пловдив не са открити отклонения от стандартите за качество на околната среда. В други четири пункта обаче – на Луда Яна при село Попинци, Банска Луда Яна при село Бъта, Панова и Асарелска реки са установени превишения на стандартите за тежки метали по отношение на изброените елементи.
 
Повърхностно водно тяло „Панагюрска Луда Яна от Панагюрище до вливане на река Стрелчанска Луда Яна“, от което са взети четирите проби, е в лошо екологично състояние, констатира още проверката, предаде Дарик. Предвидени са мерки за подобряване на състоянието му.

Взеха проби от мътната вода на река Марица в Пловдив, замърсяването идва от Луда ЯнаВодното ниво на реката е значително повишено, установиха от Басейнова дирекция


 
Мониторингът е извършен на 11 юни след сигнал за замътване на Марица в района на Пловдив. При проверката е установено, че калната вода идва от притока река Луда Яна, а данните на НИМХ-БАН са показали значително повишение на водния отток предишните дни. Според експерти мътната вода е заради интензивните валежи.
 
Резултатите от анализа на азотни и фосфорни съединения сочат, че няма отклонения.