Ликовете на Папа Йоан Павел II и Г.С.Раковски и гербът на общината върху санираните блокчета в Раковски вече се виждат и през нощта. Сградите между кварталите Секирово и Генерал Николаево са осветени от огромни прожектори, така че фасадите се открояват дори и в тъмната част на денонощието.

„Инициативата е на общината. Доволни сме, защото кварталът стана още по-приветлив. Надяваме се и папа Франциск да мине оттук при посещението си в Раковски през май”, стискат палци живеещите в района.

Припомняме, че блокчетата са построени през 1982 г. Състоят се от две секции и два входа, като вход „А” е с шест и пет надземни етажа и един полуподземен етаж, а вх. „Б” е с пет и четири надземни етажа и един полуподземен етаж, като в сутеренните етажи са разположени сервизни помещения, разказаха пред TrafficNews.bg от общината. Благодарение на Програмата за енергийна ефективност, сградите са санирани. Капандурите са подменени, входните врати към сутерените са сменени с метални, а старата стълбищна дограма – с ПВЦ. Сградите са боядисани с минерална мазилка. От противопожарна гледна точка, по фасадите са положени пожарозащитни ивици от каменна вата.

След като през март 2017 г. се състоя символичната първа копка по санирането, започна и изрисуването на лицеви части откъм главния път на новия център. Малко по-рано подобна картина се появи и в Шишманци. Там грейна изображението на кавалджията Никола Ганчев, който е родом от селото, като в негова чест и памет се прави кавалджйиски фестивал в последните няколко години.