В първомайските села Драгойново и Брягово  все още има забрана за пиене на вода заради естествен уран, каза  д-р Цвета Иванова, началник отдел „ Радиационен контрол“ в РЗИ-Пловдив. По думите й забрана за употреба на питейната вода има и в село Пъдарско, но скоро тя ще бъде отменена. „Искаме да имаме втори отрицателен резултат, взет по държавен здравен контрол“, каза още д-р Иванова пред Фокус.

Тя припомни, че тази година са извършени неколкократни анализи от стана на РЗИ- Пловдив и от водоснабдителното дружество, обслужващо региона. „Има мониторингови програми, които се изпълняват изключително стриктно. Резултатите от тях  се нанасят в специални таблици  и се докладват в Европейска комисия- какво е констатирано, какви са взетите мерки в тази връзка. Нещата по отношение на радиологичните показатели се поуспокояват в Пловдив и областта. От шест населени места сега има само в две забрана за пиене. 

Годината беше много дъждовна и вероятно това има принос към цялата обстановка с питейната вода по отношение на естествения уран“, каза още д-р Иванова. Тя добави, че от началото на годината досега не са съставяни актове по отношение на питейната вода.