Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт със 4 обвинения срещу бившия началник на полицията в Асеновград  Димчо Темелков.

На 14 август 2015 г., в  Асеновград  е помогнал пет лица, извършили кражба, да избегнат наказателно преследване. Лицата са били задържани от полицейски патрул, а след това началникът е наредил да бъдат освободени, като не са им отнети, придобитите чрез кражбата вещи. Това е престъпление по чл. 294 ал.4 от Наказателния кодекс,

На 29 август 2015 г., в гр. Асеновград е приел предложение от друго лице за дар – „да почерпи“, за да упражни влияние върху  разследващ полицай от РУ на МВР-Асеновград да освободи задържано лице  – престъпление по чл. 304б, ал. 1 от НК.

Димчо Темелков е предаден на съд и за това, че през периода от 13 март 2014 г. до 13 юли 2015 г. в  Асеновград не е изпълнил задълженията си и е превишил правата си, като в 16 случая не е регистрирал съобщение до РУ на МВР-Асеновград за извършени престъпления от общ характер по заявления на различни лица, не е провел оперативно-издирвателна дейност, не е извършил проверка по постъпилото съобщение и не е докладвал материалите в Районна прокуратура-Асеновград, като е приел, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление и въпреки наличието на такива данни е прекратил преписката, а в други 11 случая  получените сигнали за извършени престъпления не са били регистрирани и по тях не е извършвана проверка, нито като заявителски материал, нито като преписка, и не ги е докладвал в Районна прокуратура -Асеновград. Това е напревено с цел да се подобри статистиката на ръководеното от него управление, като целта на това е била да бъде повишена оценката му като ръководител на РУ на МВР-Асеновград и това да доведе до кариерно израстване и получаване на поощрения и награди. 

В периода от 24 януари 2015 г. до 3 юли 2015 г. той е съставил официални документи, касаещи дейността на служителите на РУ на МВР-Асеновград, в които е удостоверил неверни обстоятелства, че в отчетния период са били получени по-малко от действителния брой сигнали за извършени престъпления от общ характер, с цел да бъдат използвани документите пред ръководството на ОД на МВР-Пловдив – престъпление по чл. 311 ал.1 във връзка с чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото на съд са предадени и:  

Ангел Ч., на 46 г., за това, че на 14 септември 2015 г., в качеството си на длъжностно лице – шофьор на товарен камион в „КМД“ ЕООД-Пловдив, противозаконно е присвоил чужди вещи – 21 литра гориво, собственост на „КМД“ ЕООД-Пловдив, връчени му в това качество да ги пази и управлява  - престъпление по чл. 201 във връзка с чл.93 т.1 буква „б“ от Наказателния кодекс,  както и

Иван Б., 49 г., за това, че в периода от 1 март 2015 г. до 14 септември 2015 г. в гр. Пловдив и гр. Асеновград, като служител в сектор „Криминална полиция“ към РУ на МВР-Асеновград, е пропуснал да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата, като не е извършил първоначални действия по разследване, относно наказателно преследване по чл.201 във връзка с чл.93 т.1 буква „б“ от НК, с цел да избави другиго –Ангел Ч. от наказание - престъпление по чл. 288 от Наказателния кодекс,

Иван Б.  е предаден на съд и за това, че на 14 септември 2015 г. с цел да набави за себе си и за другиго – Ангел Ч., имотна облага е придобил и спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи - 21 литра дизелово гориво, за които знаел, че са придобити от Ангел Ч. чрез престъпление по чл. 201 във връзка с чл. 93 т. 1 б. „б“ от НК – престъпление по чл. 215 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото са разпитани 128 свидетели, назначени експертизи, иззети веществени доказателства и др.   

Най тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Темелков е обвинен е лишаване от свобода от две до осем години, като за част от деянията се предвижда и наказание лишаване от права.

Обвинителният акт идва две години и половина след един от най- големите скандали избухвал в пловдивската дирекция на полицията. През септември 2015 година Окръжна прокуратура изнесе шокиращи данни за злоупотреби, извършени от началниците на районните управления в Асеновград и Първомай. Прикриване на престъпления, чадър над криминално проявени лица, параван над бизнеструктури , грубо показване на служебните задължения. Това са само малка част от нарушенията, заради които двамата началници на районните в Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов  бяха арестувани. Окръжният прокурор Румен Попов определи случилото се като "тежък феодализъм и анархия". 

След освобождаването си от ареста, Темелков даде пресконференция заедно с адвоката си Зоя Тошкова. "Шокирана съм и ме е срам като юрист. Обвиненията са абсолютно смешни”, заяви тогава Тошкова. Според нея нейният клиент е пречил на някого и поради тази причина е арестуван. Тя каза, че белезниците на Темелков били сложени от неуспял кандидат за полицейски началник на РПУ Асеновград, а обвинението, повдигнато на Димчо Темелков, е заради два чувал с орехи, заяви адвоката му. 

Според обвинителният акт обаче нарушенията са далеч повече от два чувала орехи. Скандалът около ареста на двамата полицейски шефове придоби и политически отенък. Румен Петков обвини тогавашния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в лов на вещици и заяви, че "Вътрешна сигурност" изпълнява поръчки. На по-късен етап министърът на вътрешните работи по време на служебното правителство Пламен Узунов заяви, че е бил натискан от депутата Методи Андреев за смяната на двамата полицейски шефове. Междувременно Темелков бе назначен за зам. кмет на Асеновград.