Общинската избирателна комисия в Септември отказа на този етап да прекрати мандата и да отстрани бившия председател Лазар Влайков от местния общински съвет.

Извънредното заседание на комисията се проведе, след като председателят на съвета Кирил Тодорин официално уведоми комисията, че Влайков не е присъствал без уважителни основания на 3 поредни общински сесии и според закона трябва да бъде прекратен мандата му.

Според избирателната комисия обаче към момента не са изяснени всички правни факти и обстоятелства по казуса, поради което отказа да се произнесе.

От ОИК - Септември са изискали от прокуратурата информация за статуса на Лазар Влайков и след като я получат, ще се свика ново заседание, на което ще се вземе решение.

Както е известно, Лазар Влайков е обвинен, че не е упражнил контрол над личното си оръжие, то е попаднало у друго лице, вследствие на което е причинена смъртта на ресторантьора Наско Тонкев - престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години.

В дните, когато не се е явявал на общински сесии, Влайков бил под домашен арест. Миналата седмица той беше освободен под гаранция от 8000 лева. Няколко дни след убийството на ресторантьора Тонкев Лазар Влайков подаде оставка като председател на Общинския съвет, но остана общински съветник.