Преди по-малко от месец в Карлово бе направена първата копка на новия Паметник на българския ракетчик. Издигането му е инициатива на бившите ракетчици от поделенията в Марино поле и членове на общинска организация „Васил Левски“ на СОСРЗ – Карлово. Планира се монументът да бъде готов до края на годината. 

Вижте повече за проекта ТУК.

Изглежда обаче проектът за изграждане на новия паметник не е съгласуван с Министерство на културата. Това стана ясно миналата седмица по време на заседание на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства (СЕСИИ) към министерството.

Членовете на съвета очакваха инвестиционния проект да бъде представен на последното заседание. Вместо това, разглеждането на точките, касаещи изграждането на монумента, бе отложено. 

"Имат съгласуване от Министерството на отбраната и някак посвоему са решили, че не е нужно да имат такова от Министерството на културата, което разбира се не е така" - коментира Христо Харалампиев, председател на СЕСИИ. Харалампиев съобщи, че след края на заседанието протоколът от него ще бъде изпратен на заинтересованите лица.  

"Ако те желаят да бъдат в нарушение на закона, което си е тяхно решение, нека заповядат", заключи той. 

Съгласно нормативната уредба, проектите за всички подобни монументи в градска среда трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата. Според правилника за дейността на СЕСИИ, именно на съвета е делегирана задачата да взема решения, с които предлага на министъра на културата съгласуване или отказ за съгласуване на инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници в публични пространства.

От своя страна, главният архитект на Община Карлово Димитър Ахрянов коментира пред репортер на Karlovonow.bg, че проектът най-вероятно ще бъде внесен на следващото заседание на съвета. Архитектът ни посъветва и да се обърнем за коментар към секретаря на Община Карлово, който бил детайлно запознат с проекта. Той обаче не отговори на обажданията ни.