Джамията "Абу Бекир" в Пазарджик си има нова незаконна ограда, която на всичкото отгоре е завзела и част от тротоара около молитвения дом.

Това е установила проверка на строителни експерти от общината. До нея се стигнало след сигнал на граждани.

Поземленият имот е собственост на Янко Димитров Мишев, по-познат като Яшар Мустафа. Той е секретар на настоятелството и приближен на подсъдимите по делото за радикален ислям и пропагандиране на религиозна война, съобщава Дарик. Около парцела е направена дървена конструкция с обшивка от талашитени плоскости и покрита с подръчни материали. В различните участъци височината ѝ е от два до три метра.

Тя е монтирана върху основите на сринатата ограда, от която са останали около 30-сантиметрови части. Което означава, че и монолитното заграждение е било в рамките на тротоара. Констатираното строителство е изпълнено без разрешителни. Срокът да бъде премахната въпросната ограда изтече и от общината смятат ако не бъде съборена доброволно през почивните дни, в понеделник да организират принудителното ѝ бутане.

„Абу Бекир“ е единствената частна узаконена джамия в България, но само като обект. Главното мюфтийство се дистанцира от нея. Покрай основната сграда обаче мюсюлманската общност около ромския лидер Ахмед Муса Ахмед издигна няколко незаконни постройки – помощна сграда, навес с чешми и масивна бетонна ограда. По-късно всички те бяха премахнати.