Най-разбитият път край Пловдив може и да не бъде ремонтиран скоро, но поне е ясно колко точно ще струва привеждането му в приличен вид. Става дума за третокласния републикански път 862, който би трябвало да свързва Пловдив с Девин през Михалково. Това може би щеше да е осъществимо, ако тези места се намираха на Луната, съдейки по кратерите по пътя.

За да изчезнат те ще е нужна солидната сума от 2,2 милиона лева. Това е показала оценка на областната структура на Агенция „Пътна инфраструктура”. Според законовите разпоредби, именно АПИ отговаря за поддръжката на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Това, че има оценка на това колко ще струва ремонтът, в никакъв случай не трябва да ви заблуждава, че такъв ще започне скоро. Ясно е колко пари са нужни, ясно е и че в момента ги няма в наличност. От АПИ обаче обясняват, че с пускането на ТОЛ-системата, с която ще ни таксуват по пътищата из родината, ще се съберат пари за ремонти като тъй необходимия в отсечката между Пловдив-Лилково.

Докато това не се случи, пътят, в частта си между разклона за Бойково и крайното село, ще си остане в сегашното състояние. А сега прилича по-скоро на място, бомбардирано от въздуха и оставено така, за да носи тъга в душите на шофьорите, рискували да минат по него, както и щети по автомобилите им. 16-те километра са „украсени” с кратери с различна големина, пълнещи се с вода при всеки дъжд. През задаващата се зима шансовете някой да успее да премине успешно по този път е нулев, освен ако не е с бронетранспортьор, но не всеки има един Динко, който да се притече на помощ.

Ремонт там уж е започнал през 2007 година. Преди цяло десетилетие е била поставена информационна табела с име на изпълнителя и опис на предвидените дейности. Била е положена обаче само настилка тип „трошен камък”, от която, както виждате от снимките, не е останала почти следа.

Пътят често се превръща в капан за туристи, тъй като може да бъде открит в гугъл. Но дори виртуалната карта да ви го предложи, не се подлъгвайте! Изберете друг маршрут. А някой ден, ако сме живи и здрави, може и да станем свидетели на вече ремонтирания участък.