Искате да се разходите, но времето не е подходящо за планина. Кулинарните пътешествия до близки гурме дестинации също не са ви достатъчни. Искате да се позабавлявате, да разгледате нещо интересно, да си направите нестандартни снимки? Ето нашите предложения за места, на които можете да си направите селфи с динозавър, да седнете в 50 -годишен москвич / мечтата на вашата баба/ или да видите зъб от първия прачовек, който ви е много далеч прадядо?

Предлагаме ви седем дестинации недалеч от Пловдив.

Плиоценски парк Дорково

Дорково e най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис.

Мастодонт на 5 милиона години е най-популярната атракция в Плиоценския парк край с. Дорково. Необичайният музей се намира в непосредствена близост до СПА-столицата на България, Велинград, и само на 70 км от Пловдив. Той има за цел да покаже фауната по нашите земи преди милиони години. Освен огромния мастодонт, посетителите могат да видят маймуни и птици от същата епоха. Макетите са направени по костите, открити в областта, а едната от оригиналните 3-метрови бивни е централно изложена.

Във въздуха се чуват звуци, които бихме чули, ако бяхме на това място преди 5 милиона години. Има кости на отдавна изчезнали животни, както и витрини с възстановка на разкопките.

 

Музей с автомобилите от социализма в Пещера

В музея са експонирани 23 отлично реставрирани автомобила от различни марки, произвеждани в социалистическия лагер.

Най-голямата атракция е 40-годишна "Чайка", оборудвана с климатик и ел.стъкла, която е била достъпна единствено за най-високопоставените политически лидери.

Освен автомобили в музея са показани телевизори, радия и предмети за бита, масово използвани у нас през периода на развития социализъм.

Всички автомобили от колекцията са много добре запазени и в движение.

 

Парк Острова и най-дългата пейка в България

Градският парк Островът в Пазарджик е прекрасно място за почивка. Освен забавления и атракции, той може да да седнете на най-дългата пейка у нас.

Гигантската пейка е с дължина 1014 м и има място за 2020 души. Тя е поставена така, че обикаля част от острова по външния му ръб. Макар да не поставя рекорд на Гинес, тя със сигурност е най-дългата в България. 

Другата голяма атракция в парка е дино-къта с фигури на шест от най-популярните динозаври. Тя издават звуци, когато ги доближите.

Динозаври и рицари в Музея на света край Ново село 

Ново село в Община Стамболийски посреща не със стандартна табела, като повечето селища, а със специално изградена инсталация с покрив и керемиди, а името му е изписано с големи червени букви. Следва мост над Стара река, в четирите краища на който са курдисани тромави лебеди от гипс. Музеят на света не може да остане незабелязан - малко след центъра и кметството, между къщите, на отсрещния хълм се белва надписът "Ново село", съвсем като онзи в Холивуд. 

Музеят е под открито небе и е разположен върху скалистите планини над селото, на площ от 10 декара. Експозицията не е хронологична и има смесване на епохите.

Сред атракциите са:

 2 динозавъра

Средновековен замък

Статуя на тракийския бог Херос на кон

Част от семейство неандерталци

Дърво от желязо, по което са “накацали” птици - птеродактили, гарга, врабче, папагал, щъркел. Около ствола му е увита 8-метрова змия.

Към ескпозицията ще има и 3 военни оръдия от Първата и Втората световна война.

 

Палеонтологичният музей “Гема - свят“ 

Артефакти, които показват , че край Чирпан са живели първите прачовеци са изложени в частния палеонтологичен музей "Гема - свят", който от утре работи за посетители. Музеят се намира сградата на бившата ДСК в центъра на града. 

Експонатите на музея са разположени на два етажа. На първия са палеонтологичните находки - черепи на антилопи и газели, носорози, жирафи, ленивци, хиени, мечки, хоботни животни и различни видове мастодонти - животни, живели край Чирпан преди милиони години, когато климатът тук е бил друг.

 На втория са разположени артефакти, датирани преди 360-350 млн. години - има археология, неща от палеолита, неолит, бронзовата епоха, трако-римски находки и средновековие.

 На този етаж е експониран и намереният преди 15-на години зъб на хоминид - най-старото доказателство в света, че в района на Чирпан са живели първите предчовеци…

 

Могилата Малтепе край село Маноле

Един от най-мащабните туристически центрове в Южна България отвори врати край пловдивското село Маноле. Най-голямата тракийска могила у нас беше превърната в открит музей, който няма аналог на Балканския полуостров.

В изложбените зали са подредени най-ценните артефакти, свързани с историята на античния Филипопол от периода I-III век, сред които златен венец на тракийски владетел, оръжия и ценни монети.

Могилата Малтепе е най–голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90 м и височина 22 м. Тя е и част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр. Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.

 

Музей на смилянския боб

Знаете ли, че в родопското село Смилян се намира единственият по рода си Музей на боба в България? В него могат да бъдат разгледани десетки художествени пана и макети от бобени зърна, изработени от местните деца.

Едно от най-хубавите неща е в този музей е, че няма ограничение само да гледаш. Даже напротив – в едната зала се твори история, в която може да участва всеки посетител. На стената, бобче по бобче, се създава най-голямото пано, създадено от фасул, в което участват различни хора

Всеки може да залепи едно зрънце, след което чинно да запише имената си в книгата с участници и да се разпише.