Жителите на пловдивското село Труд и Нова Загора се обединяват в исканията си за чисти въздух и земя, както и в борбата си срещу замърсителите – централите, които горят отпадъци близо до жилищните райони. Заради сходства между случаите в двете населените места, в тях ще се проведат паралелни протести на 19 септември от 18 ч.

Освен това жителите на двете селища канят премиера Бойко Борисов да ги посети, за да се запознае с проблемите и да помогне за решаването им.

Припомняме, че през 2014 г. в землището на Труд, на около 250 метра от жилищната зона, беше изградена инсталация за производство на електроенергия от биологични отпадъци. Жителите на селото се оплакват, че от пускането на инсталацията в експлоатация през март 2015 г. те само негативи от това производство.

Проблемите в Нова Загора са същите, се посочва в разпространено до медиите съобщение. Там също има изградена инсталация за производство на ток от биомаса, която също се намира близо до населеното място.

След приключване на двата протеста организаторите планират да подготвят обща декларация, която да бъде адресирана до президента и премиера.

Това е поредният протест в Труд, чиито жители вече няколко пъти блокираха Карловско шосе с искане институциите да затворят централата за ток от биомаса. "Желаем вникване и разбиране на проблемите, реални решения и воля за тях, а не тяхното неглижиране! Очакваме такива инсталации да бъдат далеч от нашият бит и живот, ситуирани в отдалечени от населени места район", пишат организаторите на поредната инициатива.