Артефакти, които показват , че край Чирпан са живели първите прачовеци са изложени в частния палеонтологичен музей "Гема - свят", който от утре работи за посетители. Музеят се намира сградата на бившата ДСК в центъра на града. 

Експонатите на музея са разположени на два етажа. На първия са палеонтологичните находки - черепи на антилопи и газели, носорози, жирафи, ленивци, хиени, мечки, хоботни животни и различни видове мастодонти - животни, живели край Чирпан преди милиони години, когато климатът тук е бил друг. На втория са разположени артефакти, датирани преди 360-350 млн. години - има археология, неща от палеолита, неолит, бронзовата епоха, трако-римски находки и средновековие.  На този етаж е експониран и намереният преди 15-на години зъб на хоминид - най-старото доказателство в света, че в района на Чирпан са живели първите предчовеци…

Музеят е собственост на  Петър Попдимитров - бивш кмет на Чирпан (1991-1995)

Чирпанлията, който е дългогодишен учител разказва, че уникалната находка - зъб на човешко същество, чиято възраст според учените надхвърля 7 250 000 , е била намерена от внука му Таньо по време на разходка в местността Азмака през  2002 година. 

Три международни лаборатории във Франция, Канада и Германия са се произнесли вече за възрастта на зъба, който се оказва далеч по-стар от този на доскоро предполагаемите ни африкански предци.

Находката от Азмака край Чирпан дава силен тласък на идеята, че всъщност прачовекът се е появил на Балканите, а впоследствие е предприел похода си към Африка, коментира Попдимитров.

Интересът на чирпанлията към далечната праистория датира от най-ранното му детство, на годините на бъдещия си внук обикаля по местата, където в последствие археолози ще открият римската крайпътна станциа Карасура. В последствие „заразява“ и дъщеря си Анна Тодорова , двамата събират стотици фосили и кремъчни парчета, които според тях са били обработвани от прачовеците. Над 5 000 артефакта са показани в музея.

 

Снимки: Георги Иванов