Вирусен хепатит плъзна из ромската махала на пловдивското село Рогош. Общо 20 случая са регистрирани там през последните два месеца, съобщи за TrafficNews.bg д-р Моника Троянчева, директор дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив.

Всички заболели са от ромски произход. Първият случай е регистриран на 28 юни. През юли е имало още 6 случая на заболели от вирусен хепатит, а през август – още 13. Проверките на здравен инспектор на място са показали, че заболелите нямат пряка връзка помежду си. Установено е, че няма проблеми и със сметосъбирането в квартала. Все пак е издадено предписание към местните и общински власти този въпрос да се следи внимателно.

В крайна сметка е установено, че заболелите от вирусен хепатит роми са посещавали местност извън селото, край река Стряма, на която се организирали пикници. Възможно е заразата да е тръгнала от там. РЗИ-Пловдив са уведомили кмета на село Рогош Величка Величкова , която веднага се е ангажирала с организацията на дезинфекция в местността.

 По принцип не е необичайно в началото на есента да има по-голяма заболеваемост от вирусен хепатит. От РЗИ-Пловдив очакват с предприетите мерки новите случаи на заразени с болестта да намалеят.