Мечка слезе на метри от смолянското село Бостина и стресна минувачи. Дивият звяр се появил на пътното платно в сряда около 19 ч., в близост до гробищният парк на селото, в момент когато по пътя преминавала с колата си Елка Желева. В автомобила била снаха й и нейното 7-годишно момиче, които са от Варна, но били на гости при нея, пише dariknews.bg .

Тъкмо излизахме от селото, когато на завоя видях да пресича животно, като наближихме видяхме че става въпрос за мечка. Колата ми изгасна, стреснахме се. Вдигнахме прозорците. Мечката не беше много голяма, но не бе и малка. Тя също се почуди на къде да хване. Първо тръгна към гората, а после се върна. В крайна сметка продължи към реката. Това всичко се случва на метри от селото, в светлата част на денонощието, разказва Желева.

Тя веднага позвънила на 112 да съобщи за видяното, като идеята е била да се предупредят хората от селото, че в близост има мечка и да внимават. Предполага се, че става въпрос за малко мече, което търсило майка си и явно обикалят в района.

Жителите на Бостина потвърдиха, че в района обикалят мечки и били засичани на фотокапани в близките местности, но през това лято са нямали проблеми с мечи нападения, за разлика от предишни години, когато са били нападани овце.

За съжаление подобни срещи с мечки не са рядкост в последно време в Родопите. Заради мечките, доста гъбари се отказаха да ходят за гъби. Хората категорично са се отказали да обикалят редица местности, където са виждани мечки, включително и в района около Смолян.

Преди време, на подобна гледка се натъкна и мъж от Змеица, само че той засече мечка с малките и в близост до Широка лъка, отново на метри от реката до селото.