Жители на ромската махала в Асеновград обградиха вътрешния министър Валентин Радев, след като той присъства на откриването на новата полицейска приемна в махалата. Те отправиха към него молби да няма повече бутане на незаконни къщи, а ако се стигне до такова - да бъдат осигурени други жилища на живеещите в тях.

В същото време стана ясно, че протестиращите в града планират нов протест в неделя, 27 август. Техни представители показаха план на община Асеновград за интеграция на ромите за периода от 2014 до 2017 г., в който се посочва, че незаконните къщи в Асеновград са над 200. Същевременно проверките след протестите в града показаха, че броят на тези постройки е около 40. Как от 200 станаха 40, питаха членове на Инициативния комитет.

Жители на града не са доволни от обещаните мерки за справяне с проблемите в ромската махала. Протестите в Асеновград започнаха след като на 26 юни се стигна до бой между роми и гребци от града. 

„Затова ще са протестите – властта да бъде държана в напрежение, за да знае, че този път хората следят какво се случва и ще си търсят правата”, заяви Петър Пейчинов от протестиращите. Малко по-рано вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че всички ангажименти, които властта е поела, са изпълнени и той не вижда причина за протест.

Докато тече подготовката за нов протест, в Асеновград се проведе и национална кръгла маса за по-успешна интеграция на ромите.

„Всички сме наясно, че са похарчиха много европейски и национални пари без реални резултати заради липсата на устойчивост в политиката на редица правителства по  една тема, която така и ли иначе тиктака в нашето ежедневие”, коментира Мая Манолова преди началото на срещата и посочи, че се надява да бъдат набелязани реални и ефективни мерки.

„Тази кръгла маса е кръгла маса на властта. Вътре има хора от местна и централна власт. Там ги няма основните играчи – няма ги циганите. Как решаваме проблемите на циганите при условие, че няма цигани", заяви друга от протестиращите - Марина Георгиева. Тя посочи, че не е нормално да я питат на вратата има ли покана, на кръглата маса да има трима представители на протестиращите, а всички други да са представители на различни държавни и местни институции.

Вижте обобщен ВИДЕО РЕПОРТАЖ от деня: