Вял протест в Асеновград, далеч от масовостта на събитията около боя между роми и гребци от града. Около 50 души се включиха в протестното шествие тази вечер, съобщава Фокус. Шествието се предвожда с полицейска кола. Хората се движат по главния път за Смолян, като реално движението по пътя е спряно. Протестиращите възнамеряват да стигнат до площада в Асеновград.

Преди да тръгне шествието директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков заяви пред протестиращите, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Той поясни, че до момента там има назначени вече 3-ма служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.

Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян. Те насядали на пътното платно. Колони от автомобили са се образували и в двете посоки на движение и изчакват търпеливо движението да бъде пуснато. Гражданите са се наметнали с български флагове, а лозунгите, които скандират са: „Българи, юнаци“, „Сърце, душа за България“. 

Протестиращите дебатираха с вицепремиера Валери Симеонов за свършеното до момента от Общината и държавата. Хората твърдят, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко, което се говори, е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин. Някои от протестиращите настояват за законодателни промени. Според тях предприетите мерки са частични и неефективни и по думите им циганите продължават да живеят безнаказано в града.