Районна прокуратура-Асеновград внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“  спрямо 40-годишния Асен и 32-годишния Джавет обвинени за мелето в болницата в Асеновград. 

На 26 юни двамата обвиняеми извършили хулигански действия в района но болницата в града след възникналия скандал между двете групи - гребци и техните родители от едната страна и роми от другата. Двамата обвиняеми се държали агресивно, хвърляли камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели дървени тояги.

По същото досъдебно производство за хулигански действия с особена дързост и цинизъм, както и за причинени средни телесни повреди, бяха задържани още девет лица, на които Районен съд-Асеновград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 30 юни.

Двамата обвиняеми Асен и Джавет имат съпричастност към възникналия конфликт, което е установено след непрекъснати оперативно-издирвателни мероприятия, съобщават от обвинението. Те за задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Обвиняемият Асен А. е осъждан.

Продължава работата по случая и се издирват и други лица, извършили хулигански действия в деня на скандала пред болницата.

Районна прокуратура-Асеновград ще внесе искане в съда днес за определяне на мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо 31-годишния Петър Низамов - Перата, за хулиганство – престъпление. На 2 юли 2017 г. в гр. Асеновград се провеждал протест, в който се били включили около 5000 души. При достигане на участък с кръгово движение в града възникнал конфликт, който обвиняемият Петър Низамов заснел с личния си мобилен телефон. След това, без да бъде провокиран, той се насочил към оператор на телевизия btv, с когото не се познавали.  Обвиняемият Низамов хванал оператора с едната ръка за врата и му нанесъл удар в областта на дясното око. Установено е, че обвиняемият Низамов отправил множество обидни думи към оператора, след което заплюл него и видеокамерата, която държал. Това било извършено пред много хора. След намесата на полицейски служители инцидентът бил прекратен. По делото са разпитани свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи, приложени са видеозаписи от национални и кабелни телевизии, извършени огледи и др.

До момента обвиняемият Петър Низамов е бил осъждан три пъти за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.