На среща днес в София министърът на околната среда и водите Нено Димов и представители на инициативния комитет от протестиращи жители на с. Труд ще направят пореден опит да успокоят напрежението в селото. На срещата министър Димов ще представи и резултатите от последните проверки на ресорните институции по проблема.

Според тях, биоцентралата системно замърсява въздуха над селото, а хората са принудени да дишат неприятните миризми. Междувременно фирмата, чиято собственост е биоцентралата е спечелила делото срещу РИОСВ-Пловдив, съобщиха организаторите на протеста.

Според жителите на селото хиляди пчели в частни кошери са измрели през последните седмици, а причината е именно нерегламентираните сметища.  Един от жителите на Труд е направил клип, на който се виждат разядени пластмасови контейнери, както и други отпадъци, които са с биологичен характер.  Те са били складирани на частен терен. На около 200 метра от него има около 100-ина кошера, собственост на местен жител. През последните няколко седмици пчелите започнали да измират, като в момента голяма част от кошерите са унищожени.