Горски инспектори и еколози спасиха малкото мече, което беше открито в бракониерски капан. Животното слязло от планините в нивите край Калофер, за да търси храна. Там обаче попаднало в примката на бракониери. Стигнало се до специална акция за неговото спасяване.

Проблемът с бракониерството все повече се задълбочава на територията на парк „Централен Балкан”, отчитат местните власти. 

„Навсякъде, където има планински и полупланински район, съществува този проблем. Тука трябва да се вземат наистина много спешни мерки, ако искаме да запазим природата.”, заяви пред TrafficNews.bg кметът на Калофер Румен Стоянов.

2-годишното мече е било хванато  в стоманена бракониерска примка. Сигналът е подаден от планинар до полицията в Павел баня.

„Животното беше неспокойно, изтощено, но в добра форма все още. Примката беше го хванала през кръста, образно казано, в тази задната част беше прожулено, но повърхностно.”, твърди шефът на отдел „Контрол и охрана” в „Централен Балкан” Нанко Минков.

„Няма как след като огладнее животното да не слезе надолу и попада на такива примки, които няма значение за какво са заложени, но виждате, че може и човек да попадне на такова нещо.”, добавя кметът на Калофер.

На мечето е поставен нашийник, след което то е пуснато в Националния парк Централен Балкан. Смята се, че животното е прекарало почти денонощие в капана.

„Животното беше неспокойно, изтощено, но в добра форма все още. Примката беше го хванала през кръста, образно казано, в тази задната част беше прожулено, но повърхностно.”, казва още Нанко Минков.

Кафявата мечка е защитен вид и се предвижда затвор за убийството на такава. Очаква се да бъдат предприети по-строги мерки срещу бракониерите край Калофер.