Полицията продължава да работи по случая с катастрофиралия на автомагистрала „Тракия” бус, превозващ мигранти. Установено е, че в основата на канала за трафик на хора стои афганистанец. Вече са му повдигнати обвинения както за това престъпление, така и за притежание на наркотични вещества. Той и двамата членове на канала остават в ареста, реши вчера съдът в Пазарджик.

Информацията в МВР е, че групата е сформирана извън територията на страната, уточни главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Младен Маринов на брифинг в Пазарджик.  В хода на разследването са снети обяснения от 15 свидетели. На този етап не може точно да бъде установена сумата, която чужденците са дали за прекарването им през границата. Причината е, че те не съдействат на разследването и дават противоречива информация – по думите на част от тях, дали 5000-6000 евро за цялото трасе, други обаче твърдят, че са платили 2000 евро само за преминаване през територията на България. 

След възстановяване, оцелелите след тежката катастрофа ще могат да подадат молба за предоставяне на статут на бежанец. Тези, които не пожелаят да се възползват от тази възможност, ще бъдат настанени в Домове за временно настаняване от затворен тип. Осъществени са контакти с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан с цел подпомагане на идентифицирането на жертвите и ранените, защото от цялата група мигранти само един е имал документи, уточни главният секретар на МВР.