Дейността на цеха за пластмасови отпадъци в Шишманци, от който възникна продължаващия вече седмица пожар, да бъде прекратена. До това решение се стигна след снощното открито събрание на жителите на с.Шишманци и оклоните села Белозем и Болярино.

Кметът на община Раковски Павел Гуджеров заяви, че  в момента проблемът е регионален, но ако ситуацията не се промени ще го направи национален. Общинската администрация е сигнализирала парламентараната комисия по околна среда и  МОСВ. Ако трябва ще се алармира и премиерът Борисов и ще се сезира Европейската комисия, бе категоричен Павел Гуджеров.

Освен него на срещата присъстваха председателят на ОбС Георги Лесов, народните представители Младен Шишков и Запрян Янков,  кметът на Шишманци Костадин Иванов, общински съветници и кметове на кметства от Община Раковски. Директорът на РИОСВ- Пловдив  доц. Стефан Шилев, главен инспектор Малинов от РСПБЗН, Силвия Вълчинова и Мария Иванова от РЗИ бяха представители на ресорните институции.

"Аз и вашият кмет сме с вас от първия ден. Това, което дишате вие дишаме и ние. Настоявам  да бъде наложена санкция от компетентните органи на фирма "Мишовски" - наемател на цеха за пластмасови отпадъци, в който избухна пожара. Настоявам за комплексна проверка от всички институции, които имат отношение към дейността на цеха", заяви кмета Гуджеров.

Недоволството на шишманци е  срещу редовното обгазяване на населеното място, защото това не е инцидентен случай. Това е шестият пожар от отварянето на Екозавода. Жителите на селото  заявиха, че търпението им се е изчерпало, защото през годините получават само оправдания и обещания от институциите, но нищо не се случва. Не вярват и на резултатите за качеството на въздуха от Мобилната лаборатория на Екоинспекцията и смятат, че те са манипулирани. Затова следващата стъпка е гражданско неподчинение, категорични са шишманци.

Миризмата е непоносима, а хората са безпомощни да се опазят от вредното въздействие на обгазяването, посочиха от Общината. Много от хората в залата са заявили, че вече имат и сериозни здравословни проблеми. Повишили са се случаите с оплаквания на горните дихателни пътища. Замърсеният въздух е бич за астматиците.

Заводът за преработка на твърди битови отпадъци е отворен преди 8 години. От 220 работници са съкратени 170. Към днешна дата работят едва 15 човека.

Директорът на РИОСВ- Пловдив доц. Шилев е  уверил присъстващите на срещата, че измерените 26 показатели на атмосферният въздух гравитират около нормата, но  са  извършвани  груби нарушения в склада за пластмасови отпадъци. "След като влязат  в сила актовете, които ще наложим, ще бъде  отнето разрешителното и складът ще бъде затворен", заяви шефът на Екоинспекцията.

Ако тези обещания не бъдат спазени, хората от Шишманци и жителите на  съседните села ще предприемат ефективни протестни действия и затваряне на АМ "Тракия". Частичното бедствено положение остава в сила.