„Терористите не са хора. Те са зло”. Това разказва афганистанецът Саид Рафатула, докато лежи в болнично легло в Пазарджик. Мъжът е един от оцелелите мигранти от катастрофирали бус на автомагистрала „Тракия”. При инцидента загинаха 9 мигранти и 16-годишният шофьор.

Саид обяснява, че българската полиция е напълно "права" да проверява хора като него, защото няма как да знаят кой е добър и кой има лоши намерения. Самият той има нелек житейски път, който го е накарал да напусне родния Афганистан. Там е работил като преводач за американските военни по време на тяхната дългогодишна военна мисия в страната. Това обаче го превърнало във враг на талибаните. Страхувайки се за живота си, Саид решил да бяга.

Взел виза за Турция. Там се срещнал с т.нар. „агент”, който трябвало да уреди пътуването му през Европа. Обяснява, че такива „агенти” има много и не са трудни за намиране. Поискали му 2000 евро, за да го прекарат от Турция до София. Платил. Не помни как е минал границата ни – станало през нощта, а по това време твърди, че е спал.

Това правил и когато бусът катастрофирал. Отворил очи и помислил, че сънува. Усетил болка в гърба си. Видял как от буса изтича гориво и започнал да осъзнава, че това е реалността. Заел се с измъкването си от превозното средство, въпреки страшните болки.

Два дни по-късно го информирали, че голяма част от хората, с които пътувал, са мъртви. „Чувствам се късметлия”, разказва Саид. Негова цел са били Полша или Ирландия. Не искал да ходи нито в Германия, нито в Австрия. Не е сигурен какво ще прави сега. Вероятно, след като бъде изписан от болницата, той също ще се озове в Центъра за временно настаняване на бежанци, както стана и с вече изписаните мигранти от катастрофата на „Тракия”.

Сега обаче му предстои операция на бедрото. Операция, която ще бъде заплатена от МБАЛ-Пазарджик. Само пиронът, който се ползва, струва 1800 лева. За четиримата вече изписани болницата е дала 20 000 лева. Абсурдното е, че тези разходи може да си останат за лечебното заведение. В закона не е регламентирано как държавата да възстановява суми, отишли за лечението на пострадали в катастрофа нерегистрирани мигранти.

Подробностите по случая гледайте в обзора на TrafficNews.bg: