Горското стопанство реши да оттегли проектозаповедта за монтирането на бариери в гората край общините Кричим, Перущица и Родопи. Това се случи след публикация на TrafficNews.bg, в която разказахме за проектозаповедта, която цели да забрани за срок от една година хора и превозни средства да преминават през определени горски пътища. Мярката е срещу бракониери, но ако влезе в сила, ще ограничи и достъпа на ловците до ловните им полета.

„Няма да могат да се грижат за животните, да ги хранят, там да поддържат хранилки и животните ще избягат. Ако тази заповед влезе в сила, няма да могат да се разкарват хората даже и пеша по тези пътища - нито за пикници, нито за каквото и да е”, заяви кметът на Община Кричим Атанас Калчев. 

„Хората са в пълното си право да искат разяснения относно тази проектозаповед”, споделя мнение кметът на Перущица Ради Минчев.

В същото време ловните дружинки на Кричим, Перущица, Устина, с.Скобелево, с.Чурен и други са готови да отстояват и защитават интересите на всички страни по опазването и достъпа до природните ресурси.

Този следобед в Община Кричим е получено уведомление за спиране на започналото производство по издаване на индивидуален административен акт - Заповед по чл. 69 а, ал. 1 от ЗЛОД за ограничаване за срок от 1 година, достъпа, престоя и преминаването на лица и ППС през горски пътища и местности, попадащи в ДГТ на Ловностопански участък "Тъмраш".

„Независимо от спряното производство, Община Кричим и лично аз като кмет оставаме в готовност да следим процеса при евентуалното му рестартиране. При необходимост, както и в този случай, отново ще бъдат обединени усилията на ръководство, граждани, физически и юридически лица, в това число и ловните дружини, за да се защитят интересите на всички страни по опазването и достъпа до природните ресурси”, заяви още кметът Атанас Калчев.

Позициите по темата - вижте във видеото: