Язовирите в село Отец Паисиево, Община Калояново, са превантивно изпразнени заради опасност от преливане и прогнозите за поройни дъждове. Това кметът на населеното място Валентин Абрашев. По думите му, само ден след като са били изпразнени съоръженията, над селото са се изсипали пороен дъжд и градушка в продължение на около час.

„Щетите са огромни. Пороят разби улиците, на места рововете достигат до метър. Десетки дървета са паднали на земята. Реколтата от ябълки и круши е съсипана. Градушката ги удари и нищо не става от тях. Добрата новина е, че няма пострадали хора и че падналите дървета не са нанесли толкова много поражения. В момента в селото работи булдозер, който подравнява улиците, за да може да се преминава спокойно по тях“, обясни Абрашев пред Фокус.

По думите му, сега язовирите се поддържат изпразнени. По-голямото количество вода, придошла в селото от деретата, бе поето от язовирите. В село Отец Паисиево има два язовира и ако с тях стане нещо и прелеят, съседното село Сухозем ще бъде заличено.

„Правим всичко по силите и държим язовирите изпразнени. Вече не е както преди и има кой да отговаря за тях. В долния язовир има малко вода, защото все пак е рибарник. Надяваме се да няма подобен порой“, подчерта Абрашев. Той посочи, че бурята в събота е съборила и стени, и комини на стари къщи.