Извършителят на зверско убийство в Пазарджик ще се изправи пред Темида. Окръжната прокуратура в града внесе в съда обвинителен акт спрямо 31-годишния Иван Н. Мъжът е обвинен за това, че по расистки подбуди умишлено е умъртвил повече от едно лице. Убийствата са извършени по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

На 5 ноември 2016 г. Иван влязъл в къща в Пазарджик, в която живеели 77-годишен мъж и 68-годишната му съпруга. Жената седяла на леглото, а съпругът й бил легнал на дивана. Обвиняемият носел нож в дясната си ръка и се насочил към тях. С оръжието той намушкал в гърдите възрастния мъж, а на жената нанесъл удари в гърба. След това обвиняемият извлачил трупа на мъжа на двора, след което и на улицата. Там забил нож в корема му и си тръгнал към дома.

На сутринта на следващия ден, 6 ноември, обвиняемият Иван излязъл от дома си в Пазарджик, носейки въздушна пушка. Отишъл в градинката пред жилищен блок. Имал намерението да привлече вниманието, за да се „вдигнат хората на революция“. С въздушната пушка стрелял по гаражна врата и по прозорците на един от жилищните блокове. Никой обаче не му обърнал внимание. Видял няколко жени, които вървели по улицата, и произвел по тях два изстрела. Така ранил две от тях в краката. Непосредствено след това бил задържан от полицията.

По делото са били извършени множество експертизи: за ДНК изследване на биологичен материал, съдебномедицински, балистични, дактилоскопни, комплексни психиатрични и психологични. Установено е, че обвиняемият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си. Той е криминално проявен, осъждан, търпял е и ефективно наказания “лишаване от свобода”. Последното му осъждане е от месец март 2008 г. Още като непълнолетен Иван започнал употребата на наркотични вещества, което наложило нееднократното му включване в лечебни програми.

Според медицинската експертиза двамата съпрузи са починали от причинените множество прободно-порезни рани. По тялото на мъжа е имало 14 прободно-порезни рани в областта на гърдите, челото, корема, крайниците, а по тялото на жената – 9 прободно-порезни рани в шията и гърба. Причините за извършване на престъпленията се коренят в личността на Иван, дискриминационните му нагласи, в грубото незачитане на личността, живота и телесната неприкосновеност.

Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи първо заседание по делото.