Свлачище се е активирало в района на местността Сахата в Пещера. Няколко къщи, построени непосредствено под горския фонд, са се напукали, тротоарите са нагънати. За първи път сигнал за проблема е подаден на 30 май по телефона до заместник-кмета Зехра Алиш, съобщават от общината в града, цитирани от Дарик. Тогава информацията е била за една засегната къща. В следващите дни се напукват още къщи и видимо процесът се пренася от другата страна на улицата. В момента на място се прави оглед от „Геозащита“ Перник, чиито специалисти трябва да установят каква е причината за започналите процеси, както и да дадат препоръки какво трябва да се направи, за да се намали риска.

След първия получен сигнал със заповед на кмета Николай Зайчев е сформирана специална общинска комисия, която заедно с Комисията за защита при бедствия и аварии е описала всички засегнати сгради, съставен е проток и е изпратено писмо до „Геозащита“. Ежедневно на място са управителят на „ВКС“ЕООД инж.Звезделин Вукев и служители на водното дружество. Освен наличието на подпочвени води, се допуска, че разместването на земни пластове е възобновило стар напорен резервоар, от който е тръгнала вода, която допълнително е усложнила обстановката. Самият резервоар не е в активите на „ВКС“, по документи не съществува и е открит едва сега. Проблемът вече е засегнал и водопреносната мрежа. Под натиска на земната маса тръбите се късат и се предизвикват аварии.

В момента се правят изкопи, за да се отклони водата към хидротехническо съоръжение, изградено преди 11 години след голямо наводнение в този район.

Една от засегнатите къщи е тази на Джамиле Даудова. С оглед на спецификата на района, който е в подножието на склона и фактът, че и друг път е имало проблеми, нейното семейство е изградило масивна подпорна стена с височината на двуетажната къща. И това обаче не ги е спасило днес, когато има вече напукани стени.

Очаква се информация от „Геозащита“ за уточняване на причините за свличането на земята, за да се предприемат още действия за овладяване на процеса.

Кметът Николай Зайчев е заместничката му Зехра Алиш постоянно наблюдават случващото се и се стремят да помагат с каквото е възможно.