Жителите на Труд се вдигат на протест за четвърти път  срещу  завода за преработка на биомаса край селото. Шествието ще се състои на 8 юни от 17:30 часа и ще стигне до вратите на инсталацията за преработка на биомаса.

Протестиращите отново ще блокират главния път Пловдив – Карлово, но този път за по-дълго време. Освен това се обмисля и удължаване на маршрута на протестното шествие, като първоначалните очаквания са протестиращите този път да стигнат до вратите на инсталацията за преработка на биомаса. Именно към нейната дейност е насочено общественото недоволство на жителите на пловдивското село Труд, като хората настояват завода да прекрати работата си.

Според тях, биоцентралата системно замърсява въздуха над селото, а хората са принудени да дишат неприятните миризми. Междувременно фирмата, чиято собственост е биоцентралата е спечелила делото срещу РИОСВ-Пловдив, съобщиха организаторите на протеста.

Според жителите на селото хиляди пчели в частни кошери са измрели през последните седмици, а причината е именно нерегламентираните сметища.  Един от жителите на Труд е направил клип, на който се виждат разядени пластмасови контейнери, както и други отпадъци, които са с биологичен характер.  Те са били складирани на частен терен. На около 200 метра от него има около 100-ина кошера, собственост на местен жител. През последните няколко седмици пчелите започнали да измират, като в момента голяма част от кошерите са унищожени.

Според собственика на кошерите пчелите са започнали да умират, след като били складирани отпадъците в частния парцел. След скандала контейнерите и другите отпадни вещества били преместени на друг частен терен, който обаче също е съвсем близо до кошерите.

Очакванията на протестиращите от село Труд са срещата с различните министерства да стане факт най-късно през месец юли. В предстоящият 4-ти протест на жителите на село Труд ще се включат още два инициативни комитета от село Куртово Конаре и от Нова Загора. Отправени са покани и до мотоклубовете в Пловдив, които се очаква също да подкрепят каузата на хората в селото, съобщиха още от Инициативния комитет.