Апелативният съд в Пловдив решава днес на последна инстанция дали да отстрани кмета на Асеновград - Емил Караиванов, и главния архитект на града Константин Атанасов. Преди да влезе в съдебната зала, Емил Караиванов заяви, че очаква справедливо решение на съда.

Бившият шеф на следствието - Йордан Давчев е новият адвокат на Константин Атанасов.

Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.

В началото на заседанието прокурорът Андрей Атанасов си даде отвод, бил близък приятел на главния архитект, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Очаквайте подробности!

Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления – за това, че:

През месец ноември 2016 година  в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба – да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

През месец октомври 2013 г. в  Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

През месец март 2017 г. в Асеновград, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.

Схемите, които бяха разкрити от прокуратурата:

Един човек с кирка чистил 3900 шахти в Асеновград

Кметът незаконно е сменил ПУП-а на имот