Мълния е най-вероятната причина за пожара в склад за пластмасови отпадъци в село Шишманци. Това заяви Иван Тачев, кмет на близкото село Белозем. Той разказа, че часове преди възникването на пожара, са се чували силни и продължителни гръмотевици и е имало буря.

„Небето бе постоянно светло в продължение на три часа от светкавици и последващите ги гръмотевици. Според мен точно мълния е причината за пожара в село Шишманци. Конструкцията на завода е метална, има и гръмоотводи, но въпреки това е възможно мълния да е причинила пламъците. Напълно изключвам другите разпространени всевъзможни версии като умишлен палеж и инсценировка. Собствениците на склада са дали пари за този отпадъчен материал, след това за наем на помещението. Няма как сами да си го причинят. Този елемент на конспирация в обществото винаги го има. Хората изгубиха доверие в институциите, а политиците имат голяма вина за това“, коментира Иван Тачев пред Фокус.

Според кмета на село Белозем запалилият се склад най-вероятно ще претърпи деформация, тъй като пламъците създават изключително висока температура. „При подобна температура металът омеква и се деформира, търпи термообработка“, посочи Иван Тачев.