Десетки асеновградчани се събират на протест днес срещу незаконното застрояване в защитената зона на културно-историческото наследство.  

Протестният митинг ще се проведе от 17.30 в Метошката махала, където такова строителство стана причина за скандала с арестуването на ръководството на Община Асеновград след голямата акция на ДАНС и Икономическа полиция преди десетина дни. Гражданите настояват строежите там да бъдат съгласувани със законодателството, което, според тях, в момента е грубо нарушено. До момента са констатирани поне три нарушения на законите в защитената зона, но проблемите са свързани с цялостното застрояване на Асеновград, изтъкна активистката.

Кметът Емил Караиванов има две повдигнати обвинения за присвояване на средства в особено големи размери и за това, че не е спрял незаконен строеж. Заради тях окръжната прокуратура в Пловдив поиска отстраняването му от длъжност, но съдът реши Караиванов да остане на поста си.

С решение на съда на поста си остава и главният архитект на Асеновград Константин Атанасов. Той е с три повдигнати обвинения – за подкуп, за търговия с влияние и за допуснато строителство в Метошката махала, която е групов паметник на културата без съгласуване с Министерството на културата.