Научна конференция ще събере учени от цяла Европа днес в Карлово. В балканския град ще пристигнат над 70 учени и представители на изпълнителната власт от почти всички страни, членки на ЕС и асоциирани такива. Основната тема на конференцията са нови подходи и методи за изследване и картиране на екосистемни услуги в Европа. 

Целта е да се подпомага изпълнителната власт в управлението на природните ресурси на техните територии. 

„Утрешното събитие е част от съвместната работа на общината Карлово с БАН и Софийския университет”,  коментира Красен Краев, експерт в община Карлово пред Фокус, като поясни, че от няколко години работят съвместно във връзка със зелените екосистеми на общината. Споделеният опит на специалистите ще е една първа крачка към картирането и заснемането на тези площи в община Карлово.

„Ще се прави така наречената паспортизация на всичко, дори на всяко едно дърво от тази екосистема”, поясни Красен Краев. По думите му, това е европейският и световен опит за опазване на тези екосистеми, за създаването на нови такива и поддържането на зелените площи в градската и извънградска територия.

„Сертификатът, който наскоро получи община Карлово от Юнеско за това, че „Централен Балкан“ е обявен за един от четирите нови български биосферни парка, е едно огромно признание за нас в опита ни да създаваме и поддържаме зелените системи в общината”, каза още Краев. Според него това е една малка прънка от цялата работа, която предстои да се случи в общината. Ще бъдат заснети големи територии, ще бъдат картирани и ще бъде издадено предписание как и по какъв начин да се полагат грижи за тях за по-дълъг период от време. „Това е едно огромно признание, но и една отговорност за нас, тъй като ако имаме нещо, което сме създали и ако не го поддържаме и не полагаме грижи за него, то няма как да продължи да съществува”, каза още Красен Краев.