Спецсъдът намали паричната гаранция на кмета на Септември Марин Рачев от 250 000 лева на 130 000 лева.  Марин Рачев беше задържан при първата акция в борба с корупцията след приемането на новите законови мерки.  

Той беше освободен от полицейското управление в Септември срещу 250 000 лева парична гаранция, след като престоя едно денонощие в ареста. 

Срещу Рачев са повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и незаконни сделки, които са причинили щети на общината за стотици хиляди лева. Той ще бъде обвинен и за участие в организирана престъпна група. 

По думите на ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев злоупотребите са за около 300 000-400 000 лева, но не е изключено сумата да расте. Данните са за обществени поръчки от периода 2016 - 2017-та година. 

Спецпрокуратурата търси още къде са похарчени 13 милиона лева, тъй като разследването е установило, че голяма част са източени от роднините на Рачев, чрез фирми, зад които стои самият той.

Заедно с кмета от поста "специалист инвестоторски контрол" беше отстранен и Станой Милов. Съдът потвърди размера на наложената мярка за неотклонение „парична гаранция” на Милов – 10 000 лева.