Извънредната ситуация в Стрелча, възникнала след порои, които разрушиха водопроводната мрежа в града, доведе до бедствено положение в града. Единственият водопровод в района е строен през 1947 г. и никога не е сменян, а сега е замърсен с тиня и кал след обилните дъждове. В най-добрия случай жителите на града ще имат питейна вода в началото на юли.

Управителят на местното ВиК дружество Филип Фингаров обясни пред БНР, че все още се работи по възстановяването на довеждащия колектор. Той посочи, че в момента се чисти вторият резервоар и предстои почистването на третия. След това ще се направи дезинфекция на водопроводната мрежа и ще се вземат лабораторни проби за чистотата на водата. По думи на Фингаров едва след като резултатите станат ясни и показват, че питейната вода е чиста, ще може водоподаването към потребителите да бъде възстановено.

По искане на кмета Стойно Чачов Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" осигури минерална вода, сухи супи и консерви като безвъзмездна помощ за преодоляване последствията от бедственото положение на територията на общината. Количествата са съобразени с броя на жителите на общината и необходимостта от потребление на питейна вода и храни на ден на човек за период от 30 дни.

Припомняме, на 10 юни кметът на Стрелча обяви бедствено положение, следкато пороите разрушиха канализацията на града. На 17 юни с решение на Чачов бедственото положение в общината беше удължено с още седмица.

Бедственото положение в Стрелча продължава още 7 дниВодата в района все още е негодна за пиене