Над 2000 кукери напълниха улиците в Раковски по време на двудневните маскарадни игри града. Обичаят е свързан с "хамкането на халвата" и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски.   Мъже и жени  на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор  изпълниха улиците на квартал Секирово за 18-та  поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта - бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат.

Датата на фестивала"Кукове"  е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.

 С годините традицията запазва материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята автентичност.

Местните самодейци  не участваха в конкурсната програма , а имаха задачата да открият фестивала като припомнят съхранените български  традиции . Гостите  от  Италия също зарадваха всички присъстващи със своята програма  в двудневния празник. В късни доба  се състоя традиционното огнено шоу, когато на площада  се запали ритуалният карнавален огън, около който  се виха  хора с часове.

 27  състава  от цялата страна се състезаваха в надпреварата по време на кукерското дефиле, което се проведе в събота на пл.“Европа“. Почти през целия ден над 1500 участника, облечени  в различни маскарадни костюми ,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за плодородие чрез обичаи, наричания, песни и хора.

Фестивалът „Кукове“ е със състезателен характер и участниците са оценявани от шестчленно жури  от  фолклористи и етнографи начело с доцент Ангел Янков. Журито дава оценка за кукерската игра и автентичността на маските . За 18-тото издание на „Кукове“ тази година наградният  фонд е от 4 500 лева.