105-я си юбилей отбеляза вчера дядо Георги от село Бенковски. Той е ветеран от Втората световна война, участвал в битката при Драва в Унгария. Старецът още помни как се е скрил зад ограда и така се е спасил от стрелбата на минохвъргачките, докато с каруца е карал лекарства на фронта.

От 7 до 27-годишна възраст дядо Георги е бил овчар, а след войната е работил в училището в Бенковски. Той разкри кои са любимите му ястия - яйца по панагюрски и френковица – доматена каша. Обича и попара, тлъсто агнешко месо и овче прясно и кисело мляко.

На закуска хапва 2 филийки хляб със сланина и чай. Всеки ден яде лимони със захар, настъргани моркови с мед и покълнали житни зародиши, които сам си приготвя. И яйцата, и лимоните са от личното стопанство на столетника, за което той собственоръчно продължава се грижи.

„На лошото винаги отговарям с хубаво“, издаде философията на дълголетието си дядо Георги.

Кметът на община Марица димитър Иванов го поздрави за юбилея и обеща следващата седмица,  преди Великден, да подреже дръвчетата в градината му.

„Да ме задминете по години, дано цяла България да е щастлива, да няма болести и децата да са здрави.“, пожела дядо Георги на гостите си. Кметът Димитър Иванов удостои столетник с почетен знак и плакет на община „Марица“.