Мобилна ветеринарна лаборатория лови улични кучета в град Стамболийски. Акцията „Хвани-неутрализирай-върни” се провежда за втори път тази година, а в нея са вложени близо 12 000 лв. от местния бюджет. Дейностите включват улавяне на куче, кастрация, ваксиниране против бяс, вътрешно обезпаразитяване, поставяне на ушна марка и на микрочип за идентификация, припомнят от администрацията. 

Припомняме, че Стамболийски е само една от общините, засегната от проблема с бездомните кучета. Според кмета на общината Георги Мараджиев този проблем няма да бъде изкоренен, докато хората не престанат да изоставят любимците си и да демонстрират жестокост към тях. Преди време той изказа мнение, че подобен тип акции не са достатъчна мярка срещу проблема, а действия следв да бъдат предприети на държавно ниво. 

Държавата трябва да помисли за осигуряване на финансиране за изграждане на приюти в отделните общини. Служители на отдел "Екология" са звънели във всички приюти в региона, за да потърсят възможности за настаняване на животинките. Места няма, сподели преди време кметът пред Trafficnews.bg. Няколко дни след това от администрацията се свързаха с приют в Северна България, където бяха настанени част от животинките.

Един от големите проблеми в региона е и „вносът“ на кучета от други общини. Някой решава, че трябва да достави бедомните кучета например в Перущица, оттам друг ги товари на буса и ги изсипва в Кричим или в Стамболийски. Имаме си кучета "емигранти", които постоянно си въртим, а си мислим, че решаваме проблема, коментира още кметът. Той сподели и очакванията си този проблем да бъде решен в съответствие с общинските наредби и с помощта на съществуващото видеонаблюдение. От общината предвиждат санкции за нарушителите.

Кметът на Стамболийски пред TrafficNews за бездомните животни и “миграцията“ им по общините ВИДЕО