Димитър Ганев от Пазарджик е едно от само 3 деца в цялата страна, родени със Синдрома на Аперт, известен още като Болестта на счупените кукли. Това е генетично заболяване, което се изразява с типичните малформации на черепа, лицето и крайниците, с други думи казано в из­к­ри­ве­ни кос­ти на че­ре­па, на пръсти­те на кра­ка­та и ръ­це­те.

Преди дни започна нова мащабна кампания за набиране на пари за лечението на Митко. В много от местните магазини са поставени запечатани касички, в училища и институции текат акции за събиране на дарения. Близки на детето разпространиха призиви във Фейсбук, където предстои благотворителен търг. В него добри хора може да се включат, като предоставят свои вещи, участват в наддаване за пуснати за продан стоки. Други начини са да се поставят на видно място нови дарителски кутии, както и да се преведат пари директно в банковата сметка на момченцето

в ДСК: BG81STSA93000023542472,

Титуляр: Димитър Борисов Ганев. 

Димитър е изключително жизнено, весело и усмихнато дете на почти 2 годинки. За родителите си Борис и Пенка Ганеви е истински герой. В началото на тази година е претърпял първата си операция в УМБАЛ „Свети Георги“. Реконструкцията на лицето е направена от френски медици. По-голямата част от цената е поела Здравната каса, на семейството се наложило да доплати 1 200 лева.

Предстоят обаче нови интервенции за отстраняване на деформации. Терапията трябва отново да се води от чуждестранни специалисти, тъй като в страната ни заболяването е изключително рядко. Майката и бащата на Митко са изчели доста информация за синдрома на Аперт от много лекари. За момента не се знае точно каква сума ще е необходима за пълното излекуване на момченцето. Едно е сигурно – то заслужава шанс да има нормално детство и да живее пълноценно.

Снимка на Diana Stefanova.

Снимка на Diana Stefanova.