Имотен спор между фирма с немско участие, десетки собственици и председател на кооперацията, замеси полицията, прокуратурата и съда. От три месеца фирмата не може да влезе във владение на имот в село „Нареченски бани”, който е купила, тъй като среща отпора на редица членове кооператори на „Соленото изворче”. Те са част от собствениците на имот от 2 декара, като според тях сделката е била незаконна и противоречи на устава на кооперацията.  Тя е била изповядана между фирмата и председателя на кооперацията, чиито мандат изтекъл през 2016 година, Тина Бакалска.

За случая TrafficNews.bg разказа преди празниците - подробностите ТУК

Купувачите на имота -  „ХБВ Имоти  ГмбХ”  ООД са сключили сделката на 04.01.2018 година. Имотът в Нареченски бани представлява парцел около 2 дка и 3  сгради, едната, от които хлебопекарна. Той е част от ПК „Соленото изворче”, в което има над 100 дребни собственици.  Във въпросния имот се помещава наемател  "Наречен" ООД, който се занимава с 
продажба на безалкохолни напитки и пакетирани храни.  Управителят на фирмата Илия Тепавичаров, който е и един от членовете на кооперацията и съсобственик с другите.

След като са закупили имота, от немската фирма са поискали той да напусне помещенията.

След публикуване на различните позиции по темата, получихме отговор от фирмата-купувач. Ето какво ни пишат те. Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"Искаме да отхвърлим твърдението за сделка на тъмно не с думи, а с факти.

Илия Тепавичаров стопроцентово се опитва да манипулира съда с твърдението, че е научил за сделката на 15.01.2018г. след спиране на тока по наше искане (Приложение 1).

Хронологията е следната: В края на лятото на 2016г. управителят на съдружника на ХБВ Имоти ГмбХ ООД – AGH Beteiligungs, Еслинген, ФРГермания посети и разгледа закупеният от фирмата имот над гр. Брацигово и в края на деня сподели, че тази природа не трябва да бъде променяна, а съхранена (най-чистият въздух в Европа) и затова трябва да търсим друг обект. Спряхме се на този пустеещ обект, който е на 3 км. от моята къща в с. Нареченски бани и още един в Брацигово. За този имот разбрахме, че е на потребителска кооперация и затова се обърнахме към РКС – Пловдив, след като вече се бяхме отказали от този в Брацигово. Разбрахме от тях, че този обект се продава от над 3 години. Като хронология вече сме в 2017г. края на лятото.

Проведените разговори с управителя на потребителната кооперация – Тина Бакалска се провеждаха с посредничеството на РКС – Пловдив.

Още в началото стана ясно, че обектът не може да бъде закупен, поради дълг на ПК „Соленото изворче“ към Община Асеновград по две изпълнителни дела - № 602/2012г. и № 3663/2015г. към ЧСИ Константин Павлов, към които се е присъединила и НАП. Освен това, стана ясно  че РКС – Пловдив е кредитирал ПК „Соленото изворче“. Дългът при ЧСИ Павлов и не е скрит на тъмно.

От дължимите на Общината суми се очертаваше данъчна оценка около 30000 лв., което за мен означаваше нето сделка за около 60000 – 65000 лв. без ДДС, но от дадената ни справка от ЧСИ се оказа, че тези пари ще стигнат само за покриване на задълженията при ЧСИ Павлов.

РКС Пловдив каза, че от голяма важност за тях е да бъдат платени данъците на НАП Пловдив и Община Асеновград, но за да не наложат възбрана върху продажбата на обекта, трябва и те да получат поне 10000 лева.

След многото срещи и консултации се стигна до подписване на предварителен договор с нотариална заверка на 09.11.2017г. при нотариус Кожухарова, за да не може никой да каже, че има тъмна сделка.

В Агенция  по вписванията – Търговски регистър в актуалното състояние на ПК „Соленото изворче“ се четеше името на Тина Бакалска като управител, с която беше подписан договора пред нотариуса и той беше нотариално заверен.

В този договор (Приложение 2) беше посочена и датата за предаване на обекта – 19.12.2017г. Ако Илия Тепавичаров твърди, че е научил това на 15.01.2018г., поради изключване на тока, фактите оборват това:

1. На 25.11.2017г. в двора на обекта бяха доставени 18,3 тона филц в негово присъствие. Полиция не е викана, това могат да го потвърдят шофьора на доставчика и други присъстващи.

2. На 07.12.2017г. синът на Илия Тепавичаров – Костадин предупреждава всички нотариуси да не изповядват сделката. Това означава също, че за сделката той е знаел още преди 07.12.2017г.

По негова препоръка нотариусът направи справка с Търговския регистър и съдебната практика, увери се в това, че сделката не противоречи на закона и я изповяда.

Има и още много други свидетели и факти, но считам, че тези са достатъчни, за да докажат, че той е знаел. И оттук се пита защо той не е оспорил вписването на нотариалния акт от Агенция по вписванията в законно установения срок.

Като член кооператор и съгласно всеки такъв устав, той трябва да знае, че няма право да уврежда интересите на кооперацията и да лишава държавата от заплащане на данъци.

Какви са фактите:

1. Фирма „Наречен“ ООД въпреки че няма договор за наем, поради изтичането му, е длъжна да си плаща, с което можеше да го продължи автоматично. Това щеше да доведе до:

1.1. Намаляване на дълга на ПК „Соленото изворче“ към Община Асеновград и НАП.

1.2. Нямаше да се наложи дерегистрирането на ПК „Соленото изворче“ по ДДС и по така изповяданата сделка държавата чрез НАП щеше да получи още около 10000-12000 лева. Моля това да се счита и като сезиране на Министерство на финансите и Районна прокуратура – Асеновград за сумите, дължими на Община Асеновград и на НАП.

Колкото до това, което четем, че Тина Бакалска отказва да получава писма, то ние декларираме документ на куриерска фирма „Спиди“ (Приложение 3) за отказ на „Наречен“ ООД да получат пощата, изпратена от нас.

Разбира се, че доказателства за нашата коректност ще получите допълнително от нас."