Министърът на околната среда и водите Нено Димомв е получил писмо от Министерството на здравеопазването, според което инсталацията за биогаз край село Труд създава риск за здравето на гражданите. Това съобщи Нено Димов, след като разговаря в село Труд с представители на местния инициативен комитет.

Очаквам становището да бъде повторено и от РЗИ Пловдив, добави Димов. По думите му това ново обстоятелство ще бъде представено в съда, където се оспорва разрешението на РИОСВ Пловдив, дадено на разширението на инвестиционния проект на централата.

Делото в Административния съд Пловдив все още не е насрочено, каза Станимир Тончев от инициативния комитет в Труд. Той добави, че в писмото на здравното министерство се изисква цялостна проверка на оценката за въздействие върху околната среда на централата. На днешната среща Нено Димов е бил скептичен, че такава проверка може да се извърши.

Станимир Тончев добави, че очакват становище и от Министерството на земеделието за отпадъчните продукти на централата,  използвани за наторяване на ниви. Нарушава се Закона за опазване на земеделските земи, защото никой не прави изисквания химически анализ на съдържанието на тора, смята Тончев.

На срещата в Труд бяха и представители на инициативния комитет от Нова Загора, където също има недоволство от местната централа за биогаз.