ОБЯВА за прием на проектни предложения по

Процедура чрез подбор на проектни предложения с няколко крайни срока за кандидатстване:

BG06RDNP001-19.019 МИГ – Община Марица Мярка М01 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата. Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичната местна идентичност и местната култура”, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони

 

На основание Решение на Управителния съвет на СНЦ “МИГ - Община Марица” от 28.02.2018г. и Решение на Управителния съвет на СНЦ “МИГ - Община Марица” от 15.05.2018г., чл. 62, т. 4 от Наредба №22/14.12.2015 г. на МЗХГ и Стратегията за ВОМР на СНЦ „МИГ – Община Марица”

 

СНЦ “МИГ – ОБЩИНА МАРИЦА” обявява процедура за прием на проектни предложения по подмярка  Мярка  М01 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата. Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичната местна идентичност и местната култура”

 

1. Цели на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата:

1.Съхраняване и развитие на местните идентичности /културно наследство, бит, храни, продукти, музика и изобразително изкуство, история, занаяти, обичаи и ритуали, и традиции и др./ с цел тяхната валоризация , интегрирането им в развитието на туризма, чрез ефективни маркетинг, популяризация и реклама.

2.Осигуряване на съпричастност на местно равнище към значението на нематериалното културно наследство и важността на неговото взаимно признаване;

3.Да се потърсят съвременни форми и начини за популяризиране на живото нематериално културно наследство.

2. Допустими кандидати

  • Община Марица;
  • Юридически лица с нестопанска цел, със седалище на територията на МИГ;
  • Читалища от територията на МИГ.

3. Допустими дейности:

  1. Проучване, изучаване и съхранение на местните идентичности - култура, бит, типични местни храни, типични местни продукти, музика и изобразително изкуство, история, традиционни занаяти, обичаи и ритуали, неписана и писана традиция.
  2. Организиране и провеждане на:

- Временни и постоянни тематични изложби /етнографски, археологически, типични местни храни, типични местни продукти, занаятчийски продукти и др./, свързани с културното наследство и местните идентичности на територията;

– Концерти.

  1. Популяризиране и валоризация на местните идентичности и култура, чрез:

–   Разработване и разпространение на филми, видео клипове или мултимедийни възстановки;

–   Разработване и разпространение на информационни материали (брошури, тематични изследвания, снимки, каталози и др.);

–   Разработване и представяне на макети, възстановяване на елементи от традиционни костюми или предмети от традиционния бит;

  1. Подготовка, организация и провеждане на местни празници – събори, панаири, фестивали, хепънинги, възстановки на исторически събития и др.

4. Допустими за финансова помощ са следните разходи:

Разходите се свеждат до:

а) Подобренията на движимо и недвижимо имущество;

б) Закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване, обзавеждане до пазарната цена на актива;

в) Инвестиции в движимо материалното културно наследство и в недвижимо културно наследство:

- създаване, съхраняване или обогатяване на сбирки - исторически, етнографски и др.;

- информационни дейности, свързани с популяризиране на материалното културно наследство;

- инвестиции в оборудване и/или обзавеждане на сгради/обекти от културното наследство на дадения район/територия (местна културна инфраструктура);

- проучвания и изработване на материали във връзка с  документиране и/или изследване, и/или съхраняване на елементи от нематериалното културно наследство;

- дейности, свързани със съхранение и популяризиране на местния фолклор;

- провеждане на различни мероприятия във връзка с местни културни обичаи и традиции - фестивали, събори и други събития, свързани с местното културно наследство;

- други, (при дерогация с мярка 7.2.)

г) Общи разходи, свързани с изброените по-горе, например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост;

д) Нематериални инвестиции: придобиването или развитието на компютърен софтуер и придобиването на патенти, лицензи, авторски права, търговски марки.

Разходите по т. „г” не трябва да надхвърлят 12% от сумата на разходите по т. „а”, „б”, „в” и „д”.

5. Период за прием:

Първи прием

Начален срок: 30.03.2018

Краен срок: 15.06.2018г., 17.00 ч.

Втори прием – при наличие на остатъчни средства след първи прием

Начален срок: 01.10.2018

Краен срок : 01.11.2018г., 17.00 ч.

6. Място на подаване на проектни предложения:

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg,  лично от законния представител на кандидата или от упълномощено от него лице.

7. Бюджет на приема:

Размер на БФП по първи прием – 233 745 лв.

Размер на БФП по втори прием – остатъчни средства след първи прием.

Минимален и максимален размер на финансовата помощ, предоставяна за проект;

Минимален размер на допустимите разходи за проект - 10 000 лева.

Максимален размер на допустимите разходи за проект - 20 000 лева.

Минимален размер на БФП при интензитет на подпомагане 70% - 7 000лв.

Максимален размер на БФП при интензитет на подпомагане 70% - 14 000лв.

Минимален размер на БФП при интензитет на подпомагане 100% - 10 000лв.

Максимален размер на БФП при интензитет на подпомагане 100% - 20 000лв.

  1. Критерии за избор на проектни предложения и тяхната тежест;

Всички предложения за проекти се проверяват за съответствие с критериите за допустимост. Всички проекти, които отговарят на критериите за допустимост се класират по следните приоритетни критерии:

1.Опит на кандидата -Кандидатът има изпълнен минимум 1 проект-5 т.

2.Проектът е насочен към обекти, които са значими за идентичността на района и са свързани със запазване и развитие на културно-историческото наследство: общо до 15т.

-Проектът предвижда дейности и инвестиции, чиито обект и резултати са насочени към местната идентичност, продукти и съхранение на местно културно-историческо наследство- 5 т.

-Проектът предвижда съвременни форми и начини за популяризиране на живото нематериално културно наследство-5 т.

-Проектът притежава потенциал да привлича, както местни, така и външни гости, поклонници и туристи-5 т.

3.Проекта включва комбинирани дейности по опазване на специфични местни идентичности и културно наследство-5 т.

  1. Дейностите по проекта включват участие на хора с увреждания и/или малцинствени групи-5 т.
  2. Проектът предвижда пренасянето на културен опит, знания, умения и традиции между различните поколения-5 т.
  3. Дейностите по проекта мотивират местната общност да участва и инициира съвместни дейности, свързани с опознаването, съживяването и популяризирането на автентични местни традиции, фолклор и занаяти-5 т.

7.Дейностите по проекта насърчават съвместно участие на различни социални и граждански групи и културни институции и осигуряват приемственост между поколенията с активното участие на младите хора-5 т.

  1. Дейностите по проекта пресъздават уникалните местни идентичности и културното наследство по иновативен и нетрадиционен начин, отразяващ съвременните методи за анимация в туризма-5 т.

9.Проектът решава проблем, идентифициран в общинския план за развитие-10 т.

  1. Проектът е обвързан с реализирането на други проекти, финансирани по СМР-10 т.

11.Проектът осигурява механизми за обществено включване-5 т.

12.Проектът има минимум 2 иновативни елемента-5 т.

Оценка на проекта:     

  1. Оценка на проекта/ реалистичност, качество и съвместимост с целите и приоритетите на Стратегията на МИГ: общо до 20 т.

- Проектът  е реалистичен, добре обоснован и изпълним-5 т.

- Проектът допринася за постигане целите и приоритетите на Стратегията на МИГ-10 т.

- В проектa са предвидени и ясно са посочени действията на бенефициента за устойчивост в рамките на минимум 5 години-5т.

ОБЩ БРОЙ ТОЧКИ 100 т.

  1. Лице за контакт и място за достъп до подробна информация:

1.Мария Гюзелева – изпълнителен директор на МИГ – Община Марица

работен ден от 8,30 до 17.00 часа в офиса  на МИГ – Община Марица на адрес:  с.Калековец, ул.“Иван Вазов“ №5, тел.: 0877 184775.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения, а писмени разяснения ще бъдат дадени в 10-дневен срок от получаване на искането, но не по-късно от  две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване по първи прием.

 Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: leader_maritsa_m01prsr@abv.bg

Пакетът документи за кандидатстване е публикуван на интернет страницата на Сдружение „МИГ – Община Марица“: http://www.leader-maritsa.eu, както и на единния информационен портал: www.eufunds.bg

  1. Начина за подаване на проектни предложения:

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg,  лично от законния представител на кандидата или от упълномощено от него лице.