60-годишен мъж от пловдивско село пипна марсилска треска, след като бил ухапан по крака от кърлеж. Той е постъпил в университетската болница "Св. Георги" с температура, втрисане, болки по мускулите и обща отпадналост.

"Диагностицирахме марсилската треска по характерния пъпчест обрив по цялото тяло на пациента. Това е първият случай за тази година", обясни шефът на инфекциозната клиника доц. Андрей Петров.

Кърлежът не е открит, предполага се, че се е насмукал с кръв и е паднал на земята. Там, където се е забил, имало черна точка. Мъжът е работил като пазач и се предполага, че опасният паразит може да е пренесен от някое от кучетата в обекта. Другият вариант е охранителят да е налазен, докато е газел във високи треви. Той е потърсил помощ навреме и не се е стигнало до усложнения. При марсилската треска най-честите поражения са увреждане на белия и черния дроб, както и на бъбреците.

Избуялата трева заради дъждовете в момента е рай за кърлежите. Лекарите от инфекциозна клиника препоръчаха при излет сред природата и в градските паркове ръцете да бъдат покрити и да се носят дълги панталони, тъй като от влагата популацията на кърлежите се е увеличила.

"Още в началото на април започнахме пръскане, но заради валежите спряхме, тъй като е необходимо сухо и безветрево време", заяви Йорданка Цонева от дирекция "Екология" в пловдивската община, цитирана от 24 часа. Според нея над 6000 декара в града се обработват с биоцидни препарати, разрешени от здравното министерство. Третират се паркове, градинки, площадки за кучета и дворовете на училищата и детските градини. През лятото откликвали на сигнали.