Мароко поиска екстрадирането на 35-годишния си гражданин, който беше задържан у нас за незаконно преминаване на границата при Свиленград. Мъжът е издирван в родината си по обвинение в тероризъм. Според вътрешния министър Валентин Радев мароканецът е бил доверено лице на "Ислямска държава".

Окръжната прокуратура в Хасково внесе в съда искане за постоянен арест на Науфал З. Той е запознат със съдържанието на документите в присъствието на защитник и преводач. До момента той отрича да има нещо общо с радикални групировки, предаде БТВ.

Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.

Припомняме, че мароканецът бе хванат на границата ни и задържан заради връзки с ИДИЛ. Нофал Рашид Захри бе заловен на 12 февруари на границата ни.   Той не се е легитимирал и е имал 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС".

В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол, e изпратена снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи.

Според заповедта, която българските служби са получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".