Двама свидетели дадоха показания пред съда по време на поредното заседание на делото срещу главния архитект на Асеновград Константин Атанасов. Припомняме, че срещу него е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице е поискал подкуп в размер на 10 000 лв. в края на 2016 година. Срещу сумата той трябвало да съгласува идейния проект  за реконструкция и преустройство на хотел „Асеновец“ в многофункционална сграда със смесено предназначение. Хотелът е собственост на Първа инвестиционна банка.

Обвиняем по делото е и управителят на „Аквапроект“ ЕООД Митко Захариев. Според прокуратурата той е действал като помагач, приемайки 8000 лв. от банката. Деянието било извършено посредством изнудване. Архитектът съобщил на управителя на местния клон на банката Свилен Биков, че "за да се случат нещата с проекта, Захариев трябва да бъде нает за консултант".

Заседанието стартира в отсъствието на един от защитниците на Атанасов – адвокат Давчев. Той отправи молба към съда да отложи гледането за по-късен час с аргумента, че трябва да се яви на друго дело.  В съдебната зала присъстваше другият защитник на подсъдимия – адвокат Атанасов. Той, държавното обвинение и адвокатът на Митко Серафимов – адвокат Даскалов, не счетоха, че има процесуална пречка за даване на ход на заседанието. Въпреки това, те изтъкнаха, че не биха отправили възражения, ако подсъдимият прецени, че иска да бъде представляван и от двамата си защитници. Самият Атанасов коментира, че би искал адвокат Давчев да присъства на пледоариите.

В крайна сметка, ход на заседанието бе даден, като пръв пред съдия Евстатиева застана бившият директор на отдел „Проблемни активи” към банката Ивайло Иванов. Той отговаряше на въпроси, свързани със собствеността на сградата на бившия хотел "Асеновец". 

Сградата се придоби от Първа инвестиционна банка по мое време, потвърди Иванов. Причината била неизплащане на вноски по ипотечен кредит. Преди това нейни съсобственици били "Миг 2002" ЕООД и Докс пропърти. Попов отрече да е запознат с какъвто и да било идеен проект за преустройство, тъй като работата по такъв не влизала в неговите компетенции. Той обясни, че не познава подсъдимите Атанасов и Серафимов.

Вторият свидетел Димитър Попов също не можа да си спомни нищо свързано с идейния проект. На въпросите, отправени от съдията, той отговори, че дейността му не е свързана със строително техническо снабдяване – това било задача на началника на отдел „Капиталово строителство“ Анжело Станимиров, който би следвало да е по-добре запознат с проекта. 

От 8 години насам Попов е заместник-административен директор в банката. Той разказа, че е присъствал на среща между съсобствениците и представители на кредитната институция, сред които и Станимиров. Въпросната среща била проведена отдавна – „преди 1-2 години, по-скоро 2“. Коментирали се подмяна климатичните тела и газовите котлена с цел подобряване на естетиката на сградата. Присъствали 7-8 проектанти, но банката дала само препоръки. Свидетелят не си спомни подробности от срещата, нито потвърди със сигурност дали Свилен Биков е присъствал на нея. Той обясни, че собственото му присъствие било случайно, тъй като на този ден трябвало да посети пловдивския офис. Въпросното преустройство така и не било извършено, защото месеци след това се сменили членовете на Управителния съвет на банката.

Съдът уважи молбата на Атанасов да опложи пледоариите за ден, в който адвокат Давчев ще може да присъства. Делото ще продължи на 12 март.