"Ледена епоха" оживява в Дорково

 

Мастодонт на 5 милиона години е най-популярната атракция в Плиоценския парк край с. Дорково. Необичайният музей се намира в непосредствена близост до СПА-столицата на България, Велинград, и само на 70 км от Пловдив. Той има за цел да покаже фауната по нашите земи преди милиони години. Освен огромния мастодонт, посетителите могат да видят маймуни и птици от същата епоха. Макетите са направени по костите, открити в областта, а едната от оригиналните 3-метрови бивни е централно изложена .   

 

Плиоценски парк

"Плиоценски парк" е първият в България палеонтологичен музей. Открит е през 2013г. чрез финансиране по европрограма. Историята му обаче е далеч по-стара. Още през 80те години, с помощта на френски учени, археолозите откриват огромен брой кости в близост до селото. Датирани са от епохата на плиоцена, започнала преди 5 милиона години. Находището е обширно, а на проучените едва 15 кв.м. са открити 600 кости от над 30 вида животни - никъде другаде в Европа не е правено откритие в подобен мащаб. Още тогава французите предлагат на мястото да се изгради музей, но проектът се реализира само преди няколко години. Още с влизането в атрактивната кръгла сграда, две неща правят силно впечатление: озвучаването, част от възстановката, която ви пренася в субтропичната среда от времето на плиоцена и размерите на мастодонта, който заема половината помещение. Прихласнати в тях, не пропускайте да обърнете внимание на детайлите, изложени по страничните витрини и информационните табла.    

Село Дорково

Местоположението на селото дава възможност за еднодневно посещение както от Пловдив, така и от редица ваканционни дестинации - Батак, Цигов Чарк, Велинград. Надморската му височина от 820 м в сърцето на Западните Родопи пък предоставя красиви панорами към заобикалящите го хълмове. Верандата на сувенирното магазинче край музея е прекрасно място за почивка, което ще ви помогне да се потопите изцяло в атмосферата на безвремие и спокойствие, изпълваща областта. Ако все пак предпочитате бурния живот, в разгара на лятото в селото се провежда пъстрият и шумен Международен фестивал за автентичен фолклор. 

 

Други забележителности в региона

Ако сте решили да отделите време за посещение на музея, вероятно ще можете да разгледате и останалите забележителности наоколо - крепостта Цепина и пещерата Лепеница. Имайте предвид, че в района липсват необходимите табели, така че проучете маршрута предварително. Струва си усилието - Цепина е последната българска крепост, превзета от турците през 1373г. и разположена само на 6 км от с. Дорково. В близкото Ракитово пък Лепеница привлича любителите на по-екстремните преживявания. Пещерата е неблагоустроена и достъпът до нея става само с екипировка и водач, на групи до 10 души. 

 

Музей "Плиоценски парк" и забележителностите около  Ракитово са добър избор за една неделна разходка, която може да комбинира история, природа, релакс и приключения, така че да пасне на всеки вкус.