За поредна година в пловдивското село Първенец се провежда коледен благотворителен базар. Повече от месец малки и големи подготвят най-различни артикули или помагат в подготовката на събитието. Тази година събраните средства ще послужат за закупуването на народни носии на детскатата група по танци „Детелинка“ в селото.

Базарът се организира от неправителствена организация и читалище „Съзнание“. Като десетки доброволци, също са се включили в организацията и всеки е помогнал с каквото може – едни с труд, а други с различни продукти. 

 

В инициативата участват и деца от селото, които са посещавали ежедневно читалището, за да изработват различни артикули. Един от пчеларите в Първенец е дарил, например буркани с мед, които добровлолците са преобразили с коледна премяна и сега предлагат на базара, друга жена пък донесла бутилки италиаснко шампанско, бабите от селото пък са помогнали, като са изплели различни неща.  

Базарът започна рано тази сутрин пред кметството в селото и ще продължи и утре. Предлагат се и ръчно направени бижута, различни коледни украшения, елхички и венци. Организаторите се надяват да продадат всичко, да за може да помогнат на хубавата кауза.